Hackers hadden toegang tot containerbedrijf

Een containerterminal in de Rijnmond is vorig jaar gehackt door criminelen. Daarmee hadden de hackers ook toegang tot de computersystemen van één van de grootste rederijen ter wereld. Dat zegt de chef van de Rotterdamse Zeehavenpolitie in De Telegraaf.

Laptop

De hack werd ontdekt nadat tijdens een patrouille in 2016 in de haven in een auto twee mannen werden gecontroleerd. De bestuurder stond bekend als een uithaler (iemand die tassen cocaïne uit containers op het haventerrein haalt) en naast hem zat een man met een laptop. Deze man was volgens de politie een bekende in de hackerswereld. De politie nam de laptop in beslag maar de eigenaar wilde de recherche geen toegang geven. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) wist de versleuteling van de laptop na zestien maanden te breken. Momenteel vindt er onderzoek plaats naar de gegevens.

Geen aangifte

Er stond zeer veel informatie over de terminal op de harde schijf. Het bedrijf wilde geen aangifte doen en evenmin meewerken aan het politieonderzoek, uit vrees voor imagoschade. Het bedrijf had de hack zelf overigens al ontdekt. Volgens de politie gebeurt het vaker dat bedrijven in de haven niet meewerken aan politieonderzoek.

In 2015 werd ontdekt dat Nederlandse criminelen met Belgische hackers op verschillende manieren bedrijven in de haven van Antwerpen hadden gepenetreerd.

Zie:

Gehackte haven, cokesmokkel 2.0 (#6)

Gehackte haven, cokesmokkel 2.0 (#5)

Gehackte haven, cokesmokkel 2.0 (#4)

Gehackte haven, cokesmokkel 2.0 (#3)

Gehackte haven, cokesmokkel 2.0 (#2)

Gehackte haven, cokesmokkel 2.0 (#1)