Het is alles of niks voor Alistair W.

In de zaak van de dodelijke schietpartij in Breda waarbij in 2010 de 12-jarige Danny om het leven kwam is één van de drie verdachten vrijgesproken door de rechtbank. In hoger beroep heeft het Openbaar Ministerie opnieuw 20 jaar tegen geëist. Het aangedragen bewijs balanceert vooral op de interpretatie van minieme dna-sporen.

Door @Wim van de Pol

Voor deze Alistair W. uit Leeds (VK) is het alles of niks. Er zijn zes sporen aangetroffen die W. in verband kunnen brengen met de schietpartij op de woonwagen. Er zijn sporen op een telefoonbatterij, een bivakmuts en tassen die zijn gevonden in de vluchtauto. En verder zaten er sporen op een Zastava-geweer en een Glock-pistool. De Zastava is gevonden in de bosjes in de buurt van de plaats delict. De Glock is gevonden in het appartement van medeverdachte Tyrone G. in Amsterdam, maar dat wapen is niet gebruikt bij de schietpartij.

Wandelsporen

De advocaat van Alistair W., Marnix van der Werf noemt de gevonden dna-sporen “wandelsporen”. Hij bedoelt daarmee dat het sporen zijn op losliggende voorwerpen en niet op bijvoorbeeld het stuur of de stoelen van de auto of op een hek op het plaats delict. Er is niet te zeggen of deze wandelsporen zijn aangebracht op de dag van de schietpartij. En volgens Van der Werf kunnen de sporen ook heel goed zijn aangebracht door overdracht en staat dus niet vast dat W. daadwerkelijk zelf de voorwerpen heeft aangeraakt.

Mengprofielen

Het spoor op de Zastava is ernstig omdat dit wapen daadwerkelijk is gebruikt bij de aanslag. Het Openbaar Ministerie vindt het belastend. Maar het NFI heeft over het spoor alleen geconcludeerd dat niet kan worden uitgesloten dat het spoor van W. is, en niet meer dan dat. Het kan dus ook van vele andere mensen zijn. ‘Het heeft dus geen enkele bewijskracht’, zegt Van der Werf. Alle sporen zijn overigens mengprofielen waarbij meerdere personen betrokken zijn. Van der Werf vindt het zeer verklaarbaar dat er dna van W. zou kunnen worden gevonden op spullen in de vluchtauto. Want zijn halfbroer Tyrone G. heeft bekend op de plaats delict te zijn geweest. Ze gingen geregeld met elkaar om. W. ontmoette medeverdachte Marcelino F. vaak. F. heeft betrokkenheid bij de vluchtauto erkend en ook gezegd dat W. wel eens in de auto had gezeten.

Op videobeelden van de aanslag zijn zeven mannen zichtbaar. Tyrone G. was aanwezig, zegt hij nu.  Hij moet hopen dat het gerechtshof hem na zijn verklaring met enige clementie zal behandelen. F. ontkent op de plaats delict te zijn geweest. Wie de anderen waren is nooit bekend geworden. In eerste aanleg kregen G. en F. ieder 16 jaar cel voor medeplegen van de aanslag. De rechtbank achtte het dna-bewijs tegen Alistair W. te dun en sprak hem vrij.

Het gerechtshof Den Bosch doet 6 november uitspraak.