Hoe Hüseyin Baybaşin ‘verwijderd’ werd

Weekblad Panorama brengt deze week een voorpublicatie uit het boek (On)terecht Levenslang, dat vanaf vandaag verkrijgbaar is. Het boek staat vol met onbekende en nieuwe feiten over de geschiedenis van de Koerd Hüseyin Baybasin en zijn vervolging.

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad heeft deze feiten genegeerd en adviseerde vorige week tegen herziening van zijn zaak. (On)terecht Levenslang is geschreven door oud-politieman Klaas Langendoen en Crimesite-hoofdredacteur Wim van de Pol.

Een fragment uit Panorama:

Wie is Hüseyin Baybaşin?

Hüseyin Baybaşin (1956) is in 2002 door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld voor het medeplegen van een huurmoord, twee pogingen tot uitlokking tot moord, medeplegen van een gijzeling en voorbereiding van de invoer van twintig kilo heroïne.

Geen kleine jongen dus.

Er wordt vaak geschreven, met name in de Turkse media, dat Baybaşin de Pablo Escobar van de heroïne in Europa was. Maar daar is geen bewijs voor. En in zijn strafdossiers is niets te vinden wat duidt op grootschalige drugshandel. In Turkije heeft hij geen strafblad.

Waar komen die verhalen dan vandaan?

Hij ontwikkelde zich als handelaar en werkte in een hotel van zijn oom in Istanbul. In 1984 werd hij aangehouden en veroordeeld in Engeland, nadat zijn telefoonnummer werd gevonden bij verdachten van een heroïnesmokkel. Hij zegt dat hij in aanraking kwam met heroïnehandel omdat hij werkte voor de Turkse staat. Die staat zou in heroïne handelen.

Zozo… En hoe kwam hij daarachter dan?

Baybaşin werd in Turkije opgeleid als een soort geheim agent. De jonge Hüseyin was slim, maar ging niet naar de universiteit. Zijn oom had andere plannen voor hem. Op jonge leeftijd kreeg hij via zijn oom een opleiding in een geheim netwerk van ambtenaren. Dat netwerk was voortgekomen uit het zogeheten Gladio-netwerk dat de NAVO vlak na de Tweede Wereldoorlog in Europese landen opzette. In het geval van een invasie van de Sovjet-Unie zou Gladio tegen de communisten moeten vechten. Baybaşin werd op deze manier een ambtenaar voor Buitenlandse Zaken en bezocht Turkse organisaties in de West-Europese landen. Hij had zicht op geldstromen die van en naar Turkije liepen. In die positie ontdekte hij dat er hoge ambtenaren in heroïne handelden.

Was de Turkse overheid dan zo’n criminele bende?

Jazeker, tussen 1980 en 2000 waren regering en hoge ambtenaren, ook van politie en justitie, geïnfiltreerd door drugsbendes en Grijze Wolven.

Lees verder in Panorama.

Boekfragment:

Op een avond in de zomer van 1997 keek de procureur-generaal van de staatsveiligheidsrechtbank van Istanbul uit over de Bosporus. Hij zat op het terras van restaurant Hanedan in Besiktas. De lichtjes rond de Aya Sofia-moskee en het uitgestrekte Topkapi-paleis flikkerden in de verte. Het gevecht om de macht was in het moderne Turkije een nog veel duisterder spel dan vroeger. De procureur-generaal was een ‘staat-man’, een lid van een duistere broederschap. Hij wendde zich naar zijn gezelschap. “Zeer binnenkort zal de bom ontploffen,” zei hij, “dan zal Hüseyin Baybasin spijt hebben geboren te zijn, hij zal verwijderd worden.’

Baybasin was op dat moment in Nederland op vrije voeten en ondergedoken. In het gezelschap van de procureur-generaal die avond in restaurant Hanedan was de oud-agent van de Jandarmerie Hamdi Topcu. Topcu begreep de boodschap van de procureur-generaal. Er zou in Nederland snel een aanslag op Baybasin plaatsvinden, in opdracht van het geheime netwerk. Eerder was Topcu te weten gekomen dat pogingen Baybasin te ‘verwijderen’ waren mislukt. De betrokken mensen konden nooit in de ‘juiste positie’ worden gebracht.

Enkele maanden na het diner in restaurant Hanedan hoorde Topcu andere plannen voor Baybasin. Onder leiding van officier van justitie Hugo Hillenaar was al een strafrechtelijk onderzoek tegen Baybasin begonnen. In een verklaring uit 2000 vertelde Topcu: “Dezelfde procureur-generaal heeft in september of oktober gezegd: Zeer binnenkort is Baybasin weg; die Agar (ex-minister van Justitie) is een dapper man, niemand kan iets tegen hem doen. Hij heeft zelfs met de procureur-generaal van Nederland een akkoord gemaakt. Hoe heet hij? Hilering of zo? Die man geeft ons dag en nacht informatie, hij is nog ongeduldiger dan wij. (…) Baybasin is niet dood maar hij zal sterven in de gevangenis. Wij zullen voor hem een spel spelen dat hij nooit meer zal vergeten. Dat vertelde hij mij. (…).”

[bol_product_links block_id=”bol_54117a572146c_selected-products” products=”9200000056557949″ name=”Crimesite boeken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”395″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1”]