Hof: shotgun-overval geen doodslag

Een 26-jarige man is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot 12 jaar door het gerechtshof in Amsterdam. Hij schoot in het bijzijn van diens vrouw en kinderen de 55-jarige restauranteigenaar Samir Mosa dood met een shotgun.

Geen doodslag

Dat gebeurde tijdens een overval op restaurant De Visserman in Callantsoog op 20 oktober 2009. De rechtbank van Alkmaar veroordeelde de verdachte ook al tot 12 jaar. Het hof acht niet bewezen dat de verdachte het slachtoffer opzettelijk heeft gedood. Hij is vrijgesproken van doodslag maar het hof vindt wel dat sprake was van dood door schuld. De rechtbank vond wel bewezen dat de verdachte de restauranteigenaar opzettelijk had gedood, maar in strafmaat maakt dat geen verschil.

Twee mededaders zijn onbekend gebleven en dus nooit veroordeeld.

Tellen

De verdachte en zijn mededaders hebben werknemers van het restaurant, de dochter en het jonge zoontje van de eigenaar bedreigd met een mes en vuurwapens. Geldzucht was hun enige doel, aldus het hof. Zij vonden dat er te weinig geld in het restaurant lag en hebben hun rooftocht vervolgd naar het kantoortje. Daar zat Samir Mosa de dagopbrengst te tellen. Het is aan de schuld van de verdachte te wijten dat daar het fatale schot is afgegaan en de eigenaar door zijn hoofd is geschoten, als gevolg waarvan hij is overleden.

Onbekende had geweer

In hoger beroep heeft de verdachte voor het eerst verklaard over de overval. Hij heeft de overval gepleegd met een bekende en een onbekende mededader. De verdachte droeg naar eigen zeggen een ongeladen pistool, zijn kennis had een mes en de onbekende had een geweer. Tijdens de overval heeft de verdachte het geweer van de onbekende mededader gepakt. Hij was in de veronderstelling dat dit ongeladen was, net als zijn eigen pistool. Hij is met het geweer in zijn handen ter hoogte van het hoofd van het slachtoffer in diens richting gedraaid. Daarna is een schot afgegaan, ten gevolge waarvan de restaurant eigenaar is overleden. Het hof acht niet bewezen dat de verdachte wist dat het een geladen wapen betrof.

12 jaar

Ondanks het feit dat het hof niet bewezen acht dat de verdachte het slachtoffer opzettelijk heeft gedood, is toch dezelfde straf opgelegd als de rechtbank heeft gedaan. De reden hiervoor is hoofdzakelijk dat het medeplegen van een gewapende overval met de dood als gevolg eveneens bewezen is verklaard. Het hof tilt zwaar aan de omstandigheden waarin het feit is gepleegd en aan de ingrijpende gevolgen hiervan voor de nabestaanden van het slachtoffer.

Het hof verwijt de verdachte dat hij hen 7 jaar in het ongewisse gelaten over de toedracht van de dood van hun vader. Pas in de fase van het hoger beroep heeft hij voor een gedeelte openheid van zaken gegeven.

De verdachte wilde niet verklaren wie de mededaders waren, zodat de nabestaanden daarover nog altijd in onzekerheid en onwetendheid moeten leven. Dat vindt het hof ook ernstig.

Lees over de afgeluisterde telefoongesprekken die leidden tot gedeeltelijke oplossing van de zaak:

Dodelijk hagelschot was ongeluk

Arrestatie moordzaak Callantsoog