Hoge straffen voor aanslag Pjotr R. (UPDATE)

De rechtbank in Amsterdam heeft aan de uitvoerders van de mislukte aanslag op Peter “Pjotr” R. hogere straffen opgelegd dan geëist door de officier van justitie.

20 jaar

Tegen de vijf verdachten waren straffen tot 18 jaar cel geëist. De rechtbank geeft de schutters Atif M. en Gio C. allebei 20 jaar cel. Karim S. leverde volgens de rechtbank wapens en politiekleding. Ook was hij chauffeur. Hij krijgt 17 jaar cel, ook omdat hij explosieven voorhanden had.

Alejandro P. en Genaro L. deden verkenningen en observaties. Daarvoor geeft de rechtbank hen respectievelijk 14 en 12,5 jaar celstraf.

De schutters vuurden op 5 november 2015 in Diemen zeker 34 kogels af op Peter R.. Hij raakte zwaargewond maar overleefde.

Motivatie

De rechtbank gaf onder meer de volgende motivatie voor de zware straffen:

De liquidatiegolf in Amsterdam gaat maar door. Dit dwingt de rechtbank hoge gevangenisstraffen op te leggen. Mogelijk dat daar uiteindelijk een preventief effect vanuit gaat, zodat kan worden voorkomen dat steeds opnieuw mensenlevens worden verwoest en de inwoners van Amsterdam met vuurwapengeweld in hun woonomgeving worden geconfronteerd.

De zaak tegen de vermeende opdrachtgever voor de aanslag – Naoufal F. – dient separaat voor de Amsterdamse rechtbank.

Zie vonnissen hier en hier.

Zie ook:

Recherche reconstrueerde geflopte liquidatie