‘Ik heb mijn schoonzoon niet vermoord’

De beruchte zigeuner Kobus Lorsé (69) doet deze week in Panorama zijn zegje over de moord op zijn schoonzoon John Wassink. Lorsé gold lange tijd als een soort staatsvijand omdat hij zaken zou hebben gedaan met Desi Bouterse. Voor het eerst heeft Lorsé een interview gegeven.

Leemans

John Wassink werd in juli van dit jaar doodgeschoten en gevonden in een kanaal bij Breda. Enkele weken geleden werd bekend dat Eduard L. – die bevriend was met Wassink – bij de politie Kobus Lorsé en diens dochter Petra beschuldigd heeft van de moord. Lorsé is daar boos over. Hij zegt nu in de Panorama te denken dat John Wassink moest worden weggemaakt omdat hij iets wist over een andere moord, en wel van de vorig jaar verdwenen Belg Jelle Leemans. Deze Leemans vertegenwoordigde een groep Belgische wiethandelaren met wie John Wassink en Eduard L. zaken deden. Kobus:

‘Ik heb gehoord van F. en van John dat die Belgen voor 15 kilo zijn opgelicht. Die zaak is helemaal uit de hand gelopen. Naar mijn gevoel wist John gewoon dat hij een zwaar probleem zou krijgen. De laatste dagen heb ik daarover nog met hem gesproken. Ik voelde dat hij wist dat hij een afrekening tegoed had.’

Ook de vrouw van John Wassink, Petra, de dochter van Lorsé doet een boekje open over haar man die met overmatig drugsgebruik en ernstige psychische problemen tobde. Petra:

‘We zijn twee of drie keer achter hem aan gereden naar Leiden omdat hij doorgesnoven zijn broer en zijn ex op wilde gaan ruimen.’

Zeven jaar in de EBI

Kobus Lorsé is een grote naam in de onderwereld. Justitie brengt hem vanaf de jaren tachtig in verband met wereldwijde drugstransporten. Ook zou hij via verschillende bv’s grootschalig zijn winsten hebben witgewassen. Hij is voor maar één partij veroordeeld: 357 kilo cocaïne op een houttransport uit Suriname in 1991, in de haven van Rotterdam. Lorsé had goede contacten met de regering in Suriname. Hij zegt dat hij alleen in hout handelde. Kobus Lorsé kreeg twaalf jaar gevangenisstraf en een geldboete van 1 miljoen gulden. Hij was de langst zittende gevangene in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Hij bracht er zeven jaar door.

Lees het hele verhaal, door de hoofdredacteur van Crimesite Wim van de Pol, deze week in de Panorama.