‘Jap Tjouw betrokken bij liquidatie Changachi’

De op 31 januari van dit jaar geliquideerde Justin Jap Tjouw (foto) zou betrokken zijn geweest bij de vergismoord op Hakim Changachi. Dat bleek uit een pro forma-zitting donderdagochtend in rechtbankbunker in Amsterdam. Changachi werd op 12 januari van dit jaar per vergissing geliquideerd. Het eigenlijke doelwit zou Khalid H. zijn geweest.

Voor de liquidatie van Hakim Changachi zijn twee verdachten opgepakt: Ferrel T. (30) en Guyno O. (25). De laatste is de aangetrouwde neef van Justin Jap Tjouw.

Kraak

Volgens Guyno O. heeft Jap Tjouw aan hem gevraagd om op de avond van 12 januari van dit jaar een auto in brand te steken op de Pallas Athenedreef in Utrecht. Guyno beweert dat Jap Tjouw tegen hem heeft gezegd dat de Audi gebruikt zou worden bij een kraak. In werkelijkheid werd de Audi ingezet als vluchtauto bij de liquidatie van Hakim Changachi op 12 januari. Guyno O. beweert tegenover justitie dat hij niet wist dat de auto gebruikt zou worden bij een liquidatie. Zijn aangetrouwde neef zou hem van tevoren dus niet de werkelijke reden voor het in brand steken van de Audi hebben verteld. Bij het in brand steken van de Audi verbrandde O. zijn hand en lip.

Niet de schutter

Guyno O., die geen strafblad heeft, beweert niet de schutter te zijn geweest van de moord op Changachi. Hij zou dus de auto in brand hebben gestoken, waarvan hij niet wist dat deze gebruikt zou zijn bij een liquidatie. O. was vanochtend aanwezig in de rechtbank. Zijn medeverdachte Ferrel T. niet. O. zei te vrezen voor zijn leven, nu hij wordt beschuldigd de schutter te zijn. Die angst werd mede ingegeven voor het feit dat zijn personalia op internet zijn gepubliceerd. Guyno O. betuigde spijt voor zijn ongewilde betrokkenheid. Hij verklaarde ook tegenover de rechter dat de nabestaanden van Hakim Changachi waarschijnlijk weinig aan zo’n spijtbetuiging hebben.

Getuige A.

Toch is er ook een getuigenverklaring die Guyno O. als schutter aanwijst. Volgens een verklaring van de zogenoemde Getuige A. (de identiteit werd tijdens de zitting angstvallig afgeschermd) zou Justin Jap Tjouw tegen hem/haar hebben gezegd dat Guyno O. de schutter zou zijn geweest bij de liquidatie van Hakim Changachi.

Geliquideerd

De advocaat van O., Michael Berndsen, vond dat er op die verklaring, gebaseerd op ‘horen zeggen van’, nogal wat valt af te dingen. Het feit dat Justin Jap Tjouw inmiddels zelf is geliquideerd, maakt het lastig om de betrouwbaarheid van de verklaring van Getuige A. in te schatten. Berndsen wees er op dat er geen technisch bewijs tegen zijn cliënt is gevonden. Er zijn geen telecomgegevens en geen dna gevonden die O. in verband brengen met het plaats delict. Ook zou de verdachte niet voldoen aan het signalement van de schutters dat verschillende getuigen hebben verstrekt. Het dna van O. is wel gevonden op een dop van een colafles, die mogelijk gebruikt is bij het in brand steken van de auto.

Wapens in de sloot

De officier van justitie benadrukte de betrouwbaarheid van de verklaring van Getuige A. Zo zou hij/zij hebben verklaard dat Justin Jap Tjouw tegen hem/haar had gezegd dat de moordwapens van de liquidatie van Hakim Changachi in een sloot waren gegooid. De automatische vuurwapens werden daar ook daadwerkelijk gevonden.

Achtervolging

Twee dagen na de vergismoord op Hakim Changachi zou Justin Jap Tjouw ook betrokken zijn geweest bij een nieuwe poging om Khalid H. (het eigenlijke doelwit in plaats van Changachi) te liquideren. Jap Tjouw zou samen met Jerrel Z. en Marciano D. in een auto hebben gezeten die werd achtervolgd door de politie en daarbij crashte. De achtervolging begon nadat Khalid H. de politie had gebeld dat er een verdachte Skoda bij hem in de straat stond. Jerrel Z. en Marciano D. werden gearresteerd na hun crash, Jap Tjouw wist te ontkomen. Z. en D. zitten nog steeds vast.

09Roos

Beide zaken (de vergismoord op Hakim Changachi en de voorbereiding van de liquidatie van Khalid H.) zullen worden samengevoegd. Het onderzoek naar de vergisliquidatie heet 09Roos. Het onderzoek naar de voorbereiding van de liquidatie van Khalid H. heet 09Doorn. Ferrel T. en Guyno O. blijven vast zitten.