‘Joran is afgeperst door getuige’

Joran van der Sloot waarschuwt de getuige die beweert dat Natalee Holloway is gedumpt in de kruipruimte van het Marriott Hotel niet te geloven. Onlangs vertelde een drugsdealer tegen het AD dat hij heeft gezien hoe Van der Sloot het lichaam van Holloway onder het hotel dumpte.

Het gaat om de Amsterdamse drugsdealer Jurriën de Jong, die zegt dat hij het verhaal jarenlang voor zich heeft gehouden omdat hij ook op het terrein was om drugs te dealen. De Jong en Van der Sloot kenden elkaar; Van der Sloot en zijn vrienden haalden hun drugs bij De Jong.

De vader van Holloway, Dave Holloway, gelooft het verhaal van De Jong. Hij wil dat er gezocht wordt onder het hotel. De advocaat van Van der Sloot zegt nu tegen Fox News dat de getuige niet serieus te nemen is. ‘Hij speelt met hun verdriet’, aldus de advocaat.

De advocaat zegt dat Van der Sloot in 2005 is benaderd door De Jong, die probeerde hem af te persen. Hij dreigde om naar de politie te stappen met het verhaal als Van der Sloot niet zou betalen. ‘Joran lachte hem in zijn gezicht uit, hij heeft hem nooit een cent gegeven.’

Leugendetector

Ook vader Holloway is benaderd door De Jong. Dat was in 2008, toen misdaadverslaggever Peter de Vries claimde de zaak te hebben opgelost. ‘Zowel Beth als ik wilden geen enkele andere theorie meer horen’, aldus de vader, die de tip toen dus liet liggen, tegen het AD.

Maar nu hecht hij meer waarde aan de tip. Hij herinnert zich dat enkele dagen na de verdwijning een sterke lijklucht rond het hotel is geroken. Daarnaast snapt hij beter waarom De Jong in het begin niet wilde vertellen wat hij had gezien. Bovendien vroeg Holloway een privédetective om De Jong aan de leugendetector te leggen, en de verklaring overleefde die test.

OM: tip ‘onaannemelijk’

Holloway is afgelopen week naar Aruba gevlogen om de zaak te onderzoeken. Hij wil dat er een gat geboord wordt om grondmonsters te nemen, en dat er geanalyseerd wordt of er een lijklucht hangt. Ook wil hij dat er met speciale apparatuur onder de grond wordt gekeken.

Het OM zegt de verklaring ‘onaannemelijk’ te vinden, maar bekijkt de zaak toch opnieuw. Het kan enkele maanden duren voor er een besluit wordt genomen.