Justitie pakt Centurion Vastgoed aan

Er waren al enige tijd slechte berichten over beleggingsfonds Centurion Vastgoed. Dinsdag heeft het Openbaar Ministerie bekend gemaakt dat de FIOD onder leiding van het functioneel parket drie verdachten van Centurion Vastgoed. Er zijn op vijf locaties doorzoekingen verricht, in twee bedrijfspand(en) in Arnhem en Nijmegen en in drie drie woningen in Arnhem.

Beleggingsfraude

Er is beslag gelegd op computers en administratie. De verdenking is beleggingsfraude. Centurion Vastgoed bood beleggingsproducten aan, waaronder onroerend goed in Costa Rica. De informatie die potentiële beleggers vanuit Centurion kregen strookte volgens het OM niet met de werkelijkheid en ingelegde gelden werden waarschijnlijk anders besteed dan werd voorgedaan. Vermoedelijk werden inleggelden gebruikt om fictieve rendementen uit te keren waar dit werd gepresenteerd als al gerealiseerde rendementen. Over de daadwerkelijk al verrichte investeringen werd ook onjuiste informatie verstrekt. Volgens het OM loopt de omvang van de fraude  in de tientallen miljoenen euro’s. Naast het onderzoek naar de beleggingsfraude wordt er vermogensonderzoek gedaan waarbij wordt gekeken naar de geldstromen en naar waar het ingelegde geld is gebleven.

Faillissement

Bij het faillissement van Centurion, eind 2014, deed de curator aangifte van mogelijke faillissementsfraude. Inleggelden zouden, in het zicht van het faillissement, zijn aangewend ten behoeve van een ander bedrijf. Dat bedrijf wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan het medeplegen van faillissementsfraude en witwassen.

25 miljoen

In de media circuleerde het bericht dat honderden Nederlanders voor ruim 25 miljoen euro het schip in zouden zijn gegaan door een exotisch beleggingsproduct van Centurion. Mensen spraken van een piramideschandaal en deden aangifte gedaan van oplichting. Ferdinand S. haalde ongeveer 650 Nederlanders over om hun spaargeld bij hem in te leggen. Hij organiseerde daarvoor zelfs tripjes naar Midden-Amerika om beleggers projecten te tonen die in aanbouw waren en verspreidde kleurige brochures (zie foto boven).