Justitie wil XTC-man Eddy S. plukken

Het Openbaar Ministerie wil Eddy S. vijf miljoen euro ontnemen. Dat schrijft Omroep Brabant, over een korte zitting van de rechtbank in Breda op woensdag. Eddie S. (61), een Joodse Amsterdammer en horeca-baas, is in 2003 veroordeeld tot negen jaar voor zijn aandeel in XTC-handel, de zogenoemde York-zaak. Eddie S. werd ervan verdacht de schakel te zijn tussen Israeliërs en een groep Brabanders uit Sint Willebrord. Maar ook Mink K. en Jan Femer doken op in het dossier.

Door Wim van de Pol

S. had goede connecties in de Israëlische onderwereld. Die waren in staat de Brabantse pillen over de gehele wereld te distribueren. Het onderzoek is destijds rondgemaakt met hulp van een Israëlische undercover en (waarschijnlijk) een burger-infiltrant, iets dat in Nederland verboden is, maar de rechters vonden dat de infiltranten vooral buiten Nederland hadden gewerkt.

Justitie deed destijds alle moeite om de zaak af te beelden als een Willebrordse aangelegenheid, die via S. alleen met het verre buitenland van doen had.

Maar toen was het al vreemd dat het dossier niet vermeldde wie in Brabant dan wel al die pillen produceerde.

En waarom vallen de namen van Jan Femer, Mink K. en Donald G.? Waarom was er zoveel verwarring over de anonieme ‘man met het Amsterdamse accent’ die door de Brabanders wel met ‘directeur’ werd aangesproken, maar in het dossier nooit een identiteit kreeg?

Het was volgens het dossier niet Mink K. Maar wie dan wel?

Nog fascinerender is dat de liquidatie van een Israelische topper voor de deur van een wasserette in de Amsterdamse Leidse Buurt een verband met S. en anderen lijkt te hebben, er wordt althans volop over gesproken in het dossier.

Achteraf gezien blijkt dat York een afgeknipt onderzoek was. En dat het centrum van het kwaad helemaal niet bij ’t Heike lag. En waarbij misschien vele aftakkingen op andere momenten zijn berecht. Of niet natuurlijk.

Advocaat Jan Boone stelde dat Eddy S. slechts een klein radartje was geweest in de handel.

Boone slaagde er wel in een rechter-commissaris naar Israël te laten afreizen, maar kon de rechters toch niet van ongeoorloofde opsporingspraktijken overtuigen.

Hoe dan ook, de Brabantse verdachten reden de A4 stuk. Het ging vaak met een lange staart naar Amsterdam. De mannen maakten van de voormalige telefooncel naast Paradiso één van de meest getapte praatpalen van de hoofdstad.

De toenmalige hoofdverdachte uit Sint Willebrord, John H., hangt ook een ontneming boven het hoofd: ruim één miljoen euro.

De zitting van woensdag is door afwezigheid van een tolk hebreeuws uitgesteld.