Justitiele dwalingen op een rijtje

Onlangs verscheen bij het tijdschrift Quest een dvd met de titel Dubieuze strafzaken. Niet alleen justitiële dwalingen komen aan de orde (Zaanse paskamermoord, Puttense moordzaak, Schiedammer parkmoord, de zaak Ina Post (foto) en de zaak Lucia de Berk), maar ook Belgische blunders (Bende van Nijvel en Marc Dutroux). Het zijn emotionerende beelden.

De dvd maakt pijnlijk duidelijk welke schade een dubieuze strafzaak kan aanrichten in het leven van een ten onrechte veroordeelde verdachte. In het leven van Ina Post bijvoorbeeld, die onder zeer zware druk van de recherche een moord bekende op een hoogbejaarde vrouw – een moord die ze dus niet had gepleegd.

Zo bekende Post – na aandringen van de recherche – dat zij een chequeboekje van de bejaarde vrouw had ontvreemd, terwijl later bleek dat het chequeboekje bij de technische recherche lag. 24 jaar na haar eerste veroordeling werd Post pas vrijgesproken en van alle blaam gezuiverd. Ze was toen al wel op vrije voeten, omdat ze na drie jaar gevangenisstraf werd vrijgelaten wegens goed gedrag.

Het is mooi om te zien hoe bij Post niet de woede de boventoon voert, maar de strijd voor rechtvaardigheid en de wens te voorkomen dat dergelijke ongeoorloofde druk bij verhoren vaker tot justitiële blunders zal leiden. Na de vrijspraak vraagt de programmamaker ‘Wat gaat u nu doen?’ Een geëmotioneerde Post: ‘Eerst leren om weer van dingen te genieten.’

Ook bij de Schiedammer parkmoord (waarbij in 2000 een meisje werd vermoord en een 11-jarig jongetje werd neergestoken) was sprake van een valse bekentenis. Schiedammer Cees B. werd veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf plus TBS – dit ondanks dat hij niet voldeed aan het signalement van het jongetje en zijn DNA nergens werd teruggevonden.

Nadat B. drie jaar gevangen had gezeten, deed een ander een volledige bekentenis. Naar aanleiding van deze justitiële blunder werd de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken ingesteld, die justitiele dwalingen moet onderzoeken. Misschien is het een idee om deze dvd te verspreiden onder officieren van justitie en recherche.

De dvd is hier verkrijgbaar.