Kamervragen over “Bruinsma-deal” Teeven (VIDEO)

Klopt het dat Fred Teeven in 1997 als officier van justitie een overeenkomst sloot over miljoenen aan Bruinsma-geld in Bazel? Het Kamerlid Michiel van Nispen (SP) heeft aan minister Opstelten van Veiligheid & Justitie nieuwe vragen gesteld naar aanleiding van het boek Fred en de Wet.

Door @Wim van de Pol

De vraag is waar de (inmiddels) 11,8 miljoen euro in Bazel nu zijn. In Fred en de Wet suggereren Anton Bruinsma en zijn vriend Ard Tas dat Teeven tegelijk met het seponeren en de afdoening van de strafzaken tegen John Engelsma, Charles Geerts en Gerard Cok in 1997 aan die drie beloofde het Bruinsma-kapitaal in Bazel met rust te laten. Er zou zijn afgesproken dat de Nederlandse justitie het beslag van het geld af zou halen en de Zwitsers niet te helpen met hun strafrechtelijke onderzoek naar witwassen van drugsgeld van Klaas Bruinsma.

Medewerking?

De Zwitserse justitie heeft zich (zie ook video onder) beklaagd dat de Nederlandse justitie dertien jaar lang (tussen 1997 en 2010) geen rechtshulpverzoeken over het Bruinsma-geld beantwoordde. Als gevolg daarvan verjaarde de zaak en moesten de Zwitsers het beslag van het geld afhalen. Van Nispen wil onderzoeken of minister Ivo Opstelten in 2011 de Tweede Kamer volledig heeft ingelicht toen er vragen over dat Bazel-geld rezen. De minister zei toen dat ‘de FIOD’ wel degelijk medewerking verleende. Van Nispen vraagt nu:

Welke medewerking was dat precies, welke toezeggingen zijn er gedaan? Zijn die nagekomen? Waarom is uiteindelijk aan officiële rechtshulpverzoeken geen medewerking verleend? Waarom beperkte u zich in uw eerdere antwoord tot de FIOD? Kunt u uw antwoord toelichten?

Van Nispen vraagt de minister ook welke rol het Amsterdamse parket ’tussen 1997 en 2010 precies heeft gespeeld in het Zwitserse onderzoek naar de miljoenen op desbetreffende bankrekening.’

Strafrechtelijk onderzoek

Anton Bruinsma zegt in 1989 door zijn broer te zijn afgeperst. Het kapitaal dat de twee verdienden met handel in onroerend goed werd door Klaas Bruinsma naar Hong Kong gesluisd en gemengd met geld dat Klaas Bruinsma had verdiend met de handel in drugs. Er loopt nu een procedure tegen de staat over het Bruinsma-geld in Bazel. Anton Bruinsma meent dat hij kan aantonen dat althans een flink deel van het kapitaal bestaat uit van hem afgeperste miljoenen. Hij is onlangs op het hoofdkantoor van de FIOD in Haarlem een dag lang over de gehele kwestie verhoord. Hij is namelijk getuige in een strafrechtelijk onderzoek van het landelijk parket. Van Nispen vraagt nu aan Opstelten wat de aanleiding is van dat strafrechtelijk onderzoek. Het landelijk parket wil niet zeggen wie de verdachten zijn.

Kroongetuigedeal

Ard Tas is bevriend met Anton Bruinsma. Tas was in 2012 bezig een deal als kroongetuige te sluiten. Een cocaïne-handelaar had een van hem overgenomen bv gebruikt voor drugsimport. Het Openbaar Ministerie zegde aan Tas aanvankelijk toe in het kader van die overeenkomst hem en Bruinsma te zullen helpen de Bazel-miljoenen naar Nederland te halen. Tas zegt met zijn advocaat erbij gehoord te hebben dat volgens het landelijk parket het kapitaal in 2012 11,8 euro bedroeg.

Ondergedoken

Later verwijderde het OM Tas plotseling uit het programma. Kamerlid Van Nispen vraagt nu aan Opstelten of de overeenkomst die Teeven in 1997 sloot de reden is geweest dat niet door de Nederlandse autoriteiten is gereageerd op rechtshulpverzoeken van Zwitserland én ook de reden dat de overeenkomst met Tas over de Bruinsma-miljoenen plotseling niet door kon gaan.

Lees meer over de Bruinsma-deal in Fred en de Wet. Eerder zijnnaar aanleiding van het boek ten aanzien van Teevens deal met Cees H. Kamervragen gesteld.

Zie hier een (inmiddels wat gedateerde) aflevering van Nieuwsuur uit 2011: