Kinderen bij liquidaties

Zaterdag jongstleden was het 2-jarig dochtertje van Djordy Latumahina (foto) getuige van de liquidatie van haar vader. Het lijkt er op alsof het steeds vaker voorkomt, kinderen die aanwezig zijn bij een liquidatie: Vincent Jalink, Lucas Boom, Luana Luz Xavier, Samir Erraghib, Aytas Göraler. Hoe worden die kinderen eigenlijk opgevangen?

Door Timo van der Eng

Kinderen die aanwezig zijn bij een liquidatie lopen veelal een traumatische ervaring op. Ze kunnen hulp krijgen vanuit verschillende instanties. De politie, die meestal als eerste ter plaatse is, schakelt allereerst Veilig Thuis in. Deze organisatie doet een eerste onderzoek en bepaalt vervolgens welke instantie verder ingeschakeld moet worden. Dit kan bijvoorbeeld de Jeugdbescherming zijn. Zij bieden de kinderen psychische hulp, maar kunnen ook praktisch zaken regelen, bijvoorbeeld een opvangplek, als dat nodig is.

Slachtofferhulp Nederland

Het is ook mogelijk dat minder dwingende hulpverlening (bijvoorbeeld enkel gericht op traumaverwerking) wordt ingeschakeld. De kinderen kunnen dan worden bijgestaan door casemanagers van Slachtofferhulp Nederland. Die professionele hulp richt zich met name op de overgebleven ouder of andere nabestaanden van de kinderen. Zij krijgen van de casemanagers instructies en suggesties hoe ze het beste met het verdriet van de kinderen om kunnen gaan. Een van de doelen is om zo snel mogelijk terug te keren naar een voor het kind gewone situatie – hoe moeilijk dat ook vaak is. Een bekende structuur en dagelijkse routine bieden het getraumatiseerde kind vaak houvast. De casemanagers van Slachtofferhulp Nederland, die 24/7 bereikbaar zijn voor de familie, kunnen ook via de huisarts een psycholoog betrekken bij het verwerken van een trauma.

Belangrijke getuigen

Voor de politie zijn de kinderen ook belangrijke getuigen. Ze hebben vaak de schutter gezien, of kunnen op een andere manier misschien helpen bij het oplossen van de liquidatie. Daarom worden de kinderen ook verhoord. Dat gebeurt door speciaal opgeleide rechercheurs. De verhoren vinden plaats in een aparte, voor kinderen ingerichte studio. Het is een ruimte met kleurige meubels, knuffels en tekenmateriaal, om het kind zoveel mogelijk op zijn gemak te stellen. Ook is er – zoals in een normale verhoorkamer – opnameapparatuur aanwezig om het verhoor vast te leggen.

Niet nieuw

Kinderen die getuige zijn van een liquidatie is overigens geen nieuw verschijnsel. Op 8 juli 2004 bijvoorbeeld werd Mounir Barsoum in Amsterdam in zijn auto doodgeschoten, terwijl hij voor een stoplicht stond te wachten. Daarbij raakte zijn 12-jarige dochter die naast hem zat, zwaargewond. Het meisje overleefde. Twee maanden eerder dat jaar werd de 37-jarige Gijs van Dam junior in Zandvoort geliquideerd. Terwijl zijn vrouw bezig was Van Dam vanuit zijn rolstoel in de auto te hijsen, liep er een in het zwart geklede man naar hen toe. Hun zoontje van vijf jaar zat al op de achterbank toen de man een vuurwapen trok en een kogel afvuurde op Van Dam jr. De kogel scheerde rakelings langs het hoofd van Van Dams vrouw maar trof het zijne. Van Dam overleefde de aanslag niet.

Acht jaar eerder vond er een mislukte aanslag plaats op Cor van Hout. Flipper parkeerde zijn Mercedes, met daarin zijn vrouw Sonja Holleeder en zijn zoontje, voor hun huis in de Deurloostraat in Amsterdam, toen een man op de auto afliep en zeven kogels door het zijraam schoot. Van Hout werd drie keer geraakt, maar overleefde de aanslag. Sonja Holleeder en hun zoontje bleven ongedeerd.