Kwartetten met stukken over moorden en coke

In de Douane-zaak is het kwartetten met stukken. Maandagavond na de wraking van de Rotterdamse rechtbank belde een teamleider van de recherche de officier van justitie. Hij had in de la nog wat afgeluisterde gesprekken in een moordzaak gevonden, die toch ook relevant waren in de cocaïnezaken.

Door @Wim van de Pol

Toeval of niet?

Een paar uur eerder die maandag weigerden de officieren van justitie andermaal alle beschikbare informatie over de verdachten in te brengen het dossier. Ze hadden de rechtbank weer plechtig beloofd dat steeds alle belastende of ontlastende informatie uit het ene onderzoek echt aan het andere onderzoek zal worden toegevoegd. Maar niet het hele dossier.

Waarom is het telefoontje pikant?

Gruwelijke moord

Op Nieuwjaarsdag 2014 vermoordden onbekenden een argeloze bewoner van een Vinexwijk in Berkel en Rodenrijs. Een vergismoord, in feite was het doelwit Dennis van den B., verdacht van importeren van duizenden kilo’s coke en omkopen van douaneman Gerrit G..

De gruwelijke moord op huisvader Rob Zweekhorst (foto rechts) heeft te maken met de bikkelharde cocaïnebusiness, weet de recherche. Er is een maand eerder 300 kilo verschut gegaan. En Van den B. – niet Zweekhorst dus – werd volgens de recherche door een onbekend iemand verantwoordelijk gehouden.

Samen voegen

Het moordonderzoek op Zweekhorst heeft dus echt alles te maken met het cocaïneonderzoek wat tegelijk tegen Dennis van den B. loopt. In feite is het moordonderzoek Zweekhorst een drugsonderzoek naar de verdachten Van den B. c.s.. Maar om proces-tactische redenen voelt het Openbaar Ministerie er niets voor alle bewijs samen te voegen. Bewijs dat leidt naar schutters of opdrachtgevers wil het OM natuurlijk aan de borst houden. En: verdachten uit het drugsonderzoek kunnen zomaar ook verdachte in een moordonderzoek worden.

Zo ontstaat het kwartetten met dossierstukken.

Politiemicrofoons

Er waren politiemicrofoons verstopt in de woning van Dennis van den B. op grond van een rechterlijke machtiging in het moordonderzoek. Later was er een separate rechterlijke machtiging in het drugsonderzoek aangevraagd. Telkens beoordelen recherche en OM of onderzoeksresultaten in het moordonderzoek moet worden gevoegd in het drugsonderzoek terwijl beide onderzoeken om dezelfde transporten gaan.

Gegoochel

Maandagavond besloot een teamleider van de recherche de officier van justitie van erop te wijzen dat er opgenomen huiskamergesprekken, bij Dennis van den B. thuis, uit het moordonderzoek Zweekhorst misschien toch ook belangrijk waren voor het drugsonderzoek.

Niet onbelangrijk is dat maandagmiddag de rechtbank hierover was gewraakt. Springende punt voor de advocaten was dat de rechtbank een teamleider niet als getuige wilde horen over het gegoochel met dossierstukken, omdat alleen de officier van justitie het dossier samenstelt. Bovendien stond de teamleider aan het hoofd van het moordonderzoek en niet van het cocaïneonderzoek. De wrakingskamer was het woensdag daarmee eens.

Brief

Een beetje onrechte blijkt nu. Want uit een brief van de officier van justitie (van na de uitspraak van de wrakingskamer) waarover Crimesite beschikt, blijkt nu juist dat precies deze politieman maandagavond de officier van justitie had gebeld. En ook blijkt dat deze politieman (en niet de officier dus) feitelijk de selectie maakte van welke stukken (gesprekken) aan het cocaïnedossier werden gevoegd.

Excuses

Toeval bestaat niet, zeggen ze soms. In ieder geval verzond de officier van justitie woensdag even na 16.00 de gespreksfragmenten alsnog aan rechtbank en advocaten in de cocaïnezaak. Ze bood haar ‘excuses aan voor het late voegen van deze stukken’. Met deze late actie vermijdt de officier dat haar later het verwijt kan worden gemaakt dat ze stukken achterhield, bijvoorbeeld op het moment dat stukken uit het moordonderzoek opduiken bij advocaten.

Dezelfde verdachten bevolken het onderzoek naar de moorden op Rob Zweekhorst en Rinus Moerer, de onderzoeken naar de mislukte aanslagen op Rinus Moerer en René F. en ook andere gescheiden drugsonderzoeken, zoals die naar douane-man Gertie V. en de beruchte Schiedammer Henk E..

Wie importeerde duizenden kilo’s coke? Wie speelde een spel met corrupte douaniers? Wie gaf opdrachten voor welke moorden? Wie deed aan alles mee? Het Openbaar Ministerie in de Rijnmond – en het landelijk parket – hebben hier nog een langdurig kwartetspel te gaan.

Lees ook:

Getuigen: douanier bang en bedreigd

‘Oh dat weten jullie dus ook al’