Leugendetector slaat niet aan op Nijvelverdachte

De 68-jarige man die is opgepakt in verband met de overvallen die in de jaren 80 door de Bende van Nijvel zouden zijn gepleegd, is geslaagd voor een test met de leugendetector. De man heeft zijn verklaring meerdere keren aangepast en is daarom door de politie verhoord met een leugendetector, maar die sloeg niet aan. Ook heeft een dna-test geen uitkomst gegeven of hij betrokken was bij de overvallen.

Dat melden Belgische media. De man werd in mei opgepakt nadat hij in een Frans café had opgeschept over zijn betrokkenheid bij de overvallen. Hij doet dat nu af als dronkenmanspraat. De man is daarnaast ook herkend in compositietekeningen. Omdat de man zijn verklaringen meerdere keren heeft aangepast en omdat de politie hem soms huilend in zijn cel vindt, moet hij nog vast blijven zitten.

Auto overgeschilderd

Het parket heeft drie extra mensen op het onderzoek gezet, dat zich niet alleen richt op de verdachte die nu vast zit. Er wordt ook een Volkswagen Golf nagetrokken, die werd gestolen van een uitbater van een restaurant. De eigenaar van de auto werd doodgeschoten. Mogelijk is de auto overgeschilderd door de Bende van Nijvel en vaker gebruikt bij overvallen.

Daarnaast worden nog altijd twee tassen onderzocht die in het kanaal zijn gegooid na de laatste overval. In de tas zat een kogelvrijvest met een bloedspoor en wapens, die ook zouden zijn gebruikt bij de eerste golf overvallen. De tas zou een jaar nadat de tas werd gedumpt zijn gevonden, maar onderzoek zou hebben aangetoond dat de tassen veel kortere tijd in het water lagen.

Wapens gemanipuleerd

De tassen zijn erg belangrijk, omdat de inhoud de twee golven overvallen aan elkaar linkt. Zonder de tassen is het niet zeker dat de twee golven daadwerkelijk door dezelfde groep zijn gepleegd. Vorig jaar werden de wapens al onderzocht, omdat ze nog in een te goede staat waren om een jaar in het water te hebben gelegen. De onderzoekers dachten daarom dat het onderzoek gemanipuleerd was. Toen later bleek dat de wapens in hermetisch afgesloten zakken waren, werd duidelijk dat de verkeerde conclusies waren getrokken.

Volgens de Belgische krant De Standaard wordt nog altijd onderzocht of het onderzoek is gemanipuleerd en de wapens die zijn onderzocht zijn verwisseld of later zijn gedumpt. De twee golven overvallen zijn volgens critici te verschillend om door dezelfde daders gepleegd te zijn: de eerste golf lijkt gericht op specifieke personen, terwijl de tweede golf meer kenmerken heeft van terrorisme, waarbij het de bedoeling was om de samenleving te ontwrichten.