Levenslang gestraften krijgen zicht op vrijheid

In Nederland is, in tegenstelling tot elders in West-Europa, levenslang nog echt levenslang. Daar komt waarschijnlijk verandering in. Staatssecretaris Dijkhof wil de wet op levenslange gevangenisstraf aanpassen. Hij wil dat na 25 jaar cel wordt bekeken of iemand alsnog vrij kan komen. 

Nederland kent 36 gedetineerden die levenslang gestraft zijn, onder hen criminelen uit de georganiseerde misdaad zoals Mohammed Rasnabe, Jesse Remmers en Siegfried Saez (foto). Andere bekende namen zijn onder andere Frenky Peeters van de bende van Venlo, Rudolf Käsebier, Louis Hagemann en Cevdet Yilmaz. De meesten worden beschreven in de Crime Top 100. 

Een brede commissie van rechters, afgevaardigden van justitie, ggz en reclassering, moet nu gaan beoordelen of levenslang gestraften vrij kunnen komen. Daarbij mogen de belangen van de nabestaanden en slachtoffers niet uit het oog verloren worden.

De politieke partijen willen de huidige wet aanpassen vanwege een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat oordeelde in 2013 dat het inhumaan is om mensen op te sluiten zonder perspectief op vrijlating. Rechters zouden daardoor steeds vaker kiezen voor een maximale tijdelijke straf in plaats van levenslang.

Er is nog geen definitief voorstel. De Kamer wordt de komende maanden geïnformeerd.

Vorig jaar mei vond de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) al dat de levenslang gestrafte Loi Wah Chung met verlof zou moeten kunnen.  Chung werd in 1989 veroordeeld voor de moord op een Chinees gezin uit Rotterdam, waaronder een baby van zes weken oud.

Hier een lijst met alle levenslang gestraften in Nederland.