Liquidatiedoelwit “zomaar” oppakken?

De politie wil criminelen die doelwit dreigen te worden van een liquidatie tijdelijk uit beeld kunnen plaatsen, zoals ook mensen die een gevaar voor zichzelf of de samenleving vormen kunnen worden opgesloten.

Door @Wim van de Pol

Hanneke Ekelmans van de politie in Amsterdam zegt maandag in De Telegraaf dat het noodzakelijk wordt liquidatiedoelwitten ‘van de straat te halen’ om de ‘publieke veiligheid’ te garanderen. Ekelmans is hoofd Operatiën van de politie in Amsterdam. Ze denkt aan een gebiedsverbod of een doelwit tijdelijk vast te zetten. Ekelmans:

We kijken nu met de burgemeester en het Openbaar Ministerie naar alle beschikbare middelen die we hebben. Misschien moeten we sommige instrumenten wat oprekken. Met een gebiedsverbod kun je een doelwit tijdelijk uit een voor hem gevaarlijk gebied halen. En als een doelwit kinderen heeft, zou Jeugdzorg die uit huis kunnen laten plaatsen. Maar ook aan deze middelen zitten beperkingen. Hoe handhaaf je zo’n gebiedsverbod bijvoorbeeld?

Peilzender

De politie zegt ieder geval drie keer een vermoedelijke afrekening te hebben voorkomen door zwaarbewapende criminelen op te pakken. Zeker twee personen van Turkse afkomst zijn tijdelijk elders gehuisvest om een liquidatie te voorkomen. Volgens Ekelmans heeft zich deze week twee keer een man bij de Amsterdamse politie gemeld omdat hij vreesde voor een afrekening. Hij toonde ook een peilzender die was onder zijn auto was geplaatst. Ekelmans: ‘Hij zocht bescherming. We hebben uren met hem gesproken, maar toen we hem vertelden dat we hier wel voorwaarden aan zouden verbinden, ging hij niet akkoord en vertrok.’

Opsluiten

Advocaat Nico Meijering heeft al jaren te maken met clienten die informatie over doodsbedreigingen krijgen doorgespeeld van de politie. Verschillende van hen zijn inmiddels vermoord, zoals Gwenette Martha. Wat vindt hij van de gedachte van Ekelmans om vermeende doelwitten van liquidaties vast te zetten?

Het doet me denken aan de lettre de cachet waarmee de Franse koning Lodewijk XIV juridische lacunes kon opvullen. Hij stuurde een briefje en iedereen die hij maar wilde werd vastgezet. Op deze manier kan de politie iedereen opsluiten die ze maar wil. Vorige week nog werd ik gebeld door de politie dat ik een client had die kennelijk dood moest. Ze wilden weten uit welke hoek die dreiging kwam. Mijn client zei: ik weet oprecht werkelijk niet waar het vandaan zou komen. Dat legt de politie dan uit als niet meewerken. Tot nu toe weigeren ze in zo’n geval bescherming te bieden. In het model van mevrouw Ekelmans gaat client dan naar binnen. Dus: net zo lang opsluiten tot iemand een verklaring gaat afleggen.

Het idee is dat zo iemand een gevaar voor de publieke veiligheid vormt. Als nu de burgemeester en een rechter aan te pas zouden komen, net zoals bij de rechterlijke machtiging?

Dat maakt niet uit. Als er een rechter aan te pas komt zou deze de dreiging moeten toetsen. Maar helaas gaat het altijd om anonieme en geheime informatie van de Criminele Inlichtingeneenheid. Die is dus niet toetsbaar. Ik vrees dat de rechter dan zal overwegen tja we moeten het maar geloven. En dan mag in Amsterdam iedereen op basis van geheime politie-informatie worden opgesloten. Voor hoe lang zou dat zijn? Maar niet getreurd, het biedt ook mogelijkheden. Als je een hekel aan iemand hebt bel je anoniem de politie dat ie vermoord gaat worden. En de politie die sluit die persoon dan lekker een tijdje voor jou op.

Zie ook:

‘Alleen kroongetuigen krijgen bescherming’

Rechter maakt einde aan gijzeling liquidatiedoelwit

Dick Vrij wil zitten na bedreiging

De bizarre werkelijkheid van de doodsbedreigingen

Familie Martha wil opheldering van justitie