‘Bodyguard’ Casa Rosso-baas beschoten (UPDATE3)

De politie heeft vannacht onderzoek gedaan naar een schietpartij die in Amsterdam-Noord plaatsvond voor het huis van Jan Otten, eigenaar van sekstheater Casa Rosso. Hierbij werd een man in zijn been geraakt. De politie meldt vanmorgen aan Crimesite dat het niet om Otten zelf gaat. Otten verklaart dat zijn lijfwacht is geraakt, tijdens een overval.

door Joost van der Wegen

beeld: Crimesite

Slachtoffer buiten levensgevaar

De politie gaf eerder vannacht aan dat de daders op een scooter zijn gevlucht. De dienst forensische opsporing plaatste bij de plaats delict in de Hilverbeekstraat een tent over een grijze auto. Die stond volgens twee buurtbewoners op de parkeerplaats van het huis van Jan Otten, de eigenaar van het Amsterdamse sekstheater Casa Rosso. De auto zou volgens de buurtbewoners ook aan hem toebehoren, meldden zij Crimesite ter plekke. Otten staat met zijn naam op het adres geregistreerd, waar de politie onderzoek deed, en dat de hulpdiensten vermeldden in hun berichtgeving.

Beeld: Crimesite

Woordvoerder Leo Dortland van de Amsterdamse politie laat Crimesite zondagmorgen weten dat het slachtoffer van de schietpartij niet Jan Otten is. Wel bevestigt de politie dat de schietpartij plaatsvond voor de deur van de seksclubeigenaar. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis vervoerd voor behandeling, maar is niet in levensgevaar, aldus Dortland.

Een doorgaans betrouwbare bron meldt Crimesite dat het slachtoffer een “bodyguard” van Jan Otten zou zijn. In De Telegraaf vertelt Otten inmiddels dat hij is overvallen door twee mannen, die hem een tas afhandig wilden maken. Zijn beveiliger wilde dit niet laten gebeuren, en raakte in gevecht met de daders, aldus Otten. Ook op de regionale zender AT5 doet Otten zijn verhaal. De politie bevestigt zondagmiddag het verhaal dat Otten vertelt over de gebeurtenissen.

Scooter mogelijke daders gevonden

Zondagmorgen vertelde een buurtbewoner aan Crimesite dat hij vannacht wakker werd van het geluid van een schot, waarop een tweede volgde. Toen hij daarop naar buiten keek, zag hij een man op een fiets snel wegrijden, en een tweede man die bij hem achterop sprong. De buurtbewoner herkende geen wapen in de handen van een van de mannen. ‘Maar ik had wel de indruk dat ze vluchtten van de plek waar de schoten waren gevallen. Ik betwijfel daarom of de daders met een scooter zijn gevlucht, zoals de politie me vannacht vertelde.’

De woordvoerder van de politie zegt in een reactie hierop, dat er in de Hilversumstraat vannacht een scooter is aangetroffen, die voldoet aan het signalement van een scooter die bij de plaats van de schietpartij zou zijn weggereden. Deze straat ligt in het verlengde van de straat waar de schietpartij plaatsvond.

Vluchtroutes nagelopen

De politie was zaterdagnacht na twaalven ook bezig met sporenonderzoek aan de Volendammerweg, even verderop, onder meer met honden. Een omstander sprak over twee mannen die er ruzie zouden hebben gehad. De plek is enkele honderden meters verwijderd van de plaats waar de schietpartij in Noord in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond. Woordvoerder Dortland geeft aan dat ‘alle mogelijke vluchtroutes van de daders zijn nagelopen.’

Beeld: Crimesite