MC-prominenten ergeren zich aan berichtgeving

Het is de afgelopen weken voortdurend onrustig binnen de MC-wereld. Binnen de motorclubs heerst bij prominenten ergernis over de berichtgeving. Zoals bij oudgedienden Henk Kuipers (op de foto rechts) en Willem van Boxtel.

Door @Dirk Bayens

Op 7 april jongstleden was er een ware veldslag bij het Van der Valk-restaurant in Rotterdam. Zo’n dertig leden van de Hells Angels en MC Mongols gingen met elkaar op de vuist en beschoten elkaar. De politie nam bij diverse invallen daarna vuurwapens, messen en harddrugs in beslag bij motorclubleden. De Telegraaf meldde afgelopen zaterdag dat de motorclubs ‘op voet van oorlog staan’. Bij de Nationale Politie en in de politiek gaan stemmen op om tot een landelijk verbod voor MC’s over te gaan.

Henk Kuipers

Maar er zijn ook andere geluiden. De 51-jarige Henk Kuipers was lid van verschillende MC’s, waaronder Satudarah. Momenteel is hij district captain bij No Surrender. Kuipers stoort zich aan het MC nieuws van de afgelopen weken. Hij laat Crimesite weten:

We zijn het wel gewend om gegeneraliseerd te worden. Maar het neemt nu buitengewone grote proporties aan. Ik heb zelf schijt aan mensen die No Surrender niet vertrouwen. Het maakt me allemaal niet zoveel uit wat er geschreven wordt. Maar het treft wel de mensen om ons heen, onze vrienden en kinderen, die hebben er last van in het dagelijks leven. Er wordt allerlei onzin over motorclubs geschreven. En daar worden mensen dan bang van. Dat heeft effect op onze omgeving.

Duister

Kuipers kent de MC-wereld goed. Hij was van diverse clubs prominent lid.  Maar over het motief van de schietpartij bij het Rotterdamse Van der Valk restaurant tussen leden van de Mongols en Hells Angels tast hij in het duister.

Ik denk dat de ene groep in de minderheid was. De Hells Angels zijn nou eenmaal groter dan de Mongols op dit moment. Het is nooit goed voor een groepering dat dit soort gebeurtenissen plaatsvinden. Dat geldt voor voetbalhooligans en ook voor de motorclubwereld.

Wat speelt er tussen de Hells Angels en de Mongols?

Ik zou het bij God niet weten. Wij hebben één keer bezoek gehad van een lid van de Mongols. Dat was op een begrafenis. Ik weet wel wat er in Duitsland speelt:  Daar is sprake van oud-Amerikaans zeer: Een vete tussen latino’s en blanke Amerikanen. Het is nooit geaccepteerd dat de Mongols een motorclub zijn begonnen. Bij de Outlaws en Bandidos versus de Hells Angels geldt ongeveer hetzelfde. Dat is allemaal oud zeer, maar dat is in Nederland nooit aan de orde geweest.

Raad van Acht

De verschillende clubs zaten tot eind 2013 in de Raad van Acht. In die overleggroep zaten de grootste Nederlandse motorclubs om allerlei clubzaken te bespreken, zoals het dragen van clubemblemen en de regionale invloedsferen van de diverse MC’s. De besluiten werden genotuleerd en strikt nageleefd. De Hells Angels hadden een leidende rol in de Raad van Acht.

Maar in 2011 stapte Satudarah op uit de Raad van Acht. Daarna vertrokken de Demons en Black Sheep ook. Dat betekende het einde van het overlegorgaan.

Mist de MC-wereld zo’n Raad momenteel?

Als er een raad zou zijn zou dat gemakkelijk zijn bij ongeregeldheden. Om het als members onder elkaar uit te kunnen praten.

Wat valt er dan uit te praten?

Elk conflict heeft een begin en er is een oplossing voor. De Balkan oorlog is ook bijgelegd terwijl er duizenden doden zijn gevallen.

U spreekt dus wel degelijk over een conflict?

Als dit soort dingen in de krant staan is er natuurlijk wel sprake van een conflict. Zo’n vechtpartij gebeurt niet omdat mensen elkaar per ongeluk tegenkomen. Er was waarschijnlijk de bedoeling om met elkaar te praten.

Wie zou zo’n raad weer moeten oprichten?

Dat zouden de drie grootste partijen moeten doen. Die zouden een keer de koppen bij elkaar moeten steken. De oprichter van No Surrender, Klaas Otto, heeft zoiets al een keer geopperd. Maar de handschoen is toen niet opgepakt. Op onze brief die we toen naar andere clubs daarover hebben gestuurd hebben we nooit reactie op gekregen. Enkele motorclubs hebben wel een raad in het leven geroepen, maar zonder No Surrender. Wij hebben totaal geen invloed bij andere MC’s. Dat is een gemiste kans.

Heeft het vertrek van Klaas Otto daar iets mee te maken?

Nee

Is er al een nieuwe general op het oog binnen No Surrender?

Die titel is voorbehouden aan de grondlegger. Die zal voor altijd voorbehouden zijn aan Klaas Otto. Er is ook geen ambities bij de andere captains om general te worden. En we hebben een goede overlegstructuur binnen No Surrender.

Er is niet één persoon die de supervisie op zich gaat nemen binnen de club?

Nee. Iedereen doet dat naar eer en geweten binnen zijn eigen afdeling. En daar overleggen we wel over.

Van Boxtel

Ook prominent Willem van Boxtel zegt aan Crimesite weten dat hij betreurt dat de MC-wereld door al het nieuws in zo’n slecht daglicht is komen te staan. Van Boxtel is voormalig president van de Hells Angels Amsterdam en zit sinds 2013 bij No Surrender. Hij is benoemd tot captain ‘met gouden status’ bij die club en verblijft momenteel in Spanje. Van Boxtel:

De algemene oproep van politie en politiek om de MC’s te verbieden zal nooit ten uitvoer worden gebracht, stelt Van Boxtel. ‘Het is al talloze malen geprobeerd in heel wat landen. Het kan nooit zo zijn dat er in wat voor groepering dan ook een vorm van criminaliteit is die moet worden verboden. Dan is het hek van de dam.

Volgens de captain van No Surrender worden ‘alleen maar de criminele antecedenten uitgelicht’. Van Boxtel onthoudt zich verder van commentaar. ‘Ik geniet nu van mijn rust in Spanje en dat heb ik wel verdiend’.