Mink Kok gefilmd in gevangenis Beiroet (VIDEO)

Voor het eerst zijn er bewegende beelden van topcrimineel Mink Kok te zien. Crimesite kreeg een exclusieve preview van de documentaire “Post Beiroet”, die aanstaande maandag wordt uitgezonden op NPO2. Een ambassademedewerker brengt daarin een bezoek aan Kok, die gedetineerd zat in de beruchte Roumieh-gevangenis. Beelden na de break.

Door Wim van de Pol en Vincent Verweij

Mink Kok kwam in januari vrij, na 4,5 jaar vast te hebben gezet in Libanon waar hij in 2011 was opgepakt met 53 kilo coke in de Libanese stad Kaslik. Hij heeft de beschuldiging altijd ontkend en zei onlangs in een interview dat er in Nederland ‘een smerig spel’ met hem is gespeeld.

Documentaire

Kort voor zijn vrijlating werd hij gefilmd door regisseurs Maria Mok en Merel Uslu, die voor de NCRV een documentaire maakten over de medewerkers van de Nederlandse ambassade in Libanon. Mink Kok is verschillende keren bezocht door medewerkers van de Nederlandse ambassade in Beiroet. Nederlandse gedetineerden ontvangen overal ter wereld, indien gewenst, consulaire bijstand. Alle arrestanten worden ingelicht over de mogelijkheden en voorwaarden van rechtsbijstand in het land van arrestatie. Als het voor de rechtsbijstand of detentieomstandigheden nodig is komen die bezoeken vaker voor.

De filmmakers draaiden maandenlang achter de schermen en waren aanwezig toen er consulaire bijstand werd verleend aan Kok in de Roumieh-gevangenis. Sinds 2013 waren er in die gevangenis verschillende malen rellen en vechtpartijen onder gedetineerden en hadden de autoriteiten grote moeite het gezag te herstellen. Kok werd gefilmd in de kamer van de directeur van de inrichting kort na een langere periode van onrust. Kok gaf toestemming voor het filmen maar de directeur verbood het filmen van Kok’s gezicht.

 

Mink Kok (54) geldt nog altijd als één van de kopstukken uit de Amsterdamse onderwereld. Hij werkte ondermeer samen met de geliquideerde Stanley Hillis. In november 1992 werd in het Friese Oudebildtzijl een astronomische hoeveelheid xtc, een zeer grote partij semtex en een flinke serie handgranaten in beslag genomen, die aan Kok zou toebehoren, zo meende de politie. Kok wist echter lange tijd uit handen van justitie te blijven.

Teeven

Eind jaren negentig voerde hij in het geheim gesprekken met de toenmalige officier van justitie Fred Teeven. Waar de gesprekken over gingen is nooit helemaal duidelijk geworden, maar het werd een nationale rel nadat een collega officier een Tweede Kamerlid informeerde.

Wapens

In 2000 veroordeelde de rechtbank Mink Kok voor het voorhanden hebben van één van de grootste wapenvoorraden die ooit in Nederland zijn gevonden, ontdekt aan de Amsterdamse Nachtwachtlaan. Justitie probeerde hem in 2006 ook te veroordelen voor de moord op de Alkmaarse hasjhandelaar Jaap van der Heiden. Van der Heiden werd opgeblazen door middel van een op afstand bestuurbare bom die aan zijn voordeur bevestigd was. Maar de betrokkenheid van Kok kon niet worden aangetoond en hij werd vrijgesproken.

Kok staat op de 11e plaats in de Crime Top 100. De documentaire “Post Beiroet” is aanstaande maandag 23 mei te zien op NPO2, om 20:25 uur.

[bol_product_links block_id=”bol_54117a572146c_selected-products” products=”9200000040394161″ name=”Crimesite boeken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”395″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]