Mislukt transport leidt tot overval Opglabbeek

‘De Haagse Godfather’ Piet S. (57) werd twee weken geleden gearresteerd voor betrokkenheid bij de gewelddadige overval op een vrachtwagenchauffeur in het Belgische Opglabbeek. De chauffeur bleek meer dan honderd kilo coke te vervoeren. Voor die overval en andere coketransporten zitten al ruim een half jaar enkele verdachten vast. Deze week in Panorama een uitgebreid verhaal over de coke-lijn.

(Foto: archief)

Door @Michael de Hoogh

Justitie had blijkbaar niet veel bewijs tegen Piet S., want de rechter-commissaris vond het niet nodig hem voor de overval in Opglabbeek in verzekering te stellen. Hij zit nog wel vast voor het bezit van vuurwapens.

Transporten

Wat is daar eigenlijk gebeurd op 21 januari 2013 in het Belgische Opglabbeek? Justitie heeft een groep verdachten op de korrel die ook verantwoordelijk zouden zijn voor meerdere coketransporten van Zuid-Amerika naar Antwerpen en Rotterdam. Een aantal van hen zit nog vast. In een omvangrijk dossier komt een beeld naar voren van een groep die wordt geleid door Frits B. (56) en Fariek G. (39). Zij regelen, via een transportbedrijf in Capelle aan den IJssel, volgens justitie coketransporten naar Nederland.

Hacken

Door computersystemen in de Antwerpse haven te hacken komen de verdachten aan gegevens waarmee ze documenten kunnen vervalsen. De Belgische justitie ontdekt dat eind 2011 nadat een aantal bonafide handelaren melden dat hun lading is gestolen in de haven van Antwerpen. Onderzoek leidt naar de groep Nederlanders en justitie neemt hen 'onder de tap'.

Mislukt

Nadat er begin 2013, op 2 en 3 januari, twee coketransporten zijn mislukt, besluiten de verdachten volgens justitie dat ze het derde transport, op 21 januari, niet aan hun neus voorbij moeten laten gaan. Dat leidt tot het klemrijden van de vrachtwagenchauffeur en de overval in Opglabbeek. Daarbij wordt ook geschoten met een kalashnikov, terwijl een van de overvallers al bij de chauffeur in de cabine zit. 'He gek, ik zit er ook nog in', roept de overvaller volgens het slachtoffer door de telefoon.

'Check Crimesite ff'

In de maanden daarna regelen de verdachten volgens het OM meer transporten vanuit Chili, Peru en Colombia. Onder toeziend oog van observerende agenten gaat het een paar keer goed fout. Onder meer omdat er iets misgaat bij het hacken, maar ook door onderlinge communicatie. Zo besluit justitie in te grijpen als de verdachten achter een binnenvaartschip, dat via de rijn van Rotterdam naar het Duitse Kehl onderweg is, aan gaan. Ze denken dat daar "hun coke" aan boord is, maar het blijkt het verkeerde schip te zijn. Om de bemanning van het schip te beschermen, brengt justitie een persbericht naar buiten dat de coke onderschept is.

'Check Crimesite ff', sms't een van de verdachten naar de ander. Op deze site stond het bericht over de onderschepte coke. Ruim honderd kilo cocaïne verdween zo als sneeuw voor de zon. In Panorama deze week het complete verhaal.