Mysteries rond de liquidatie van Martin Kok

Alweer drie maanden geleden werd Martin Kok geliquideerd. Zijn dood is nog omgeven met raadsels. Is er al zicht op een verdachte? Waar is het geld gebleven dat Martin altijd bij zich droeg? En waarom hebben de nabestaanden de persoonlijke bezittingen nog niet terug? 

Door Timo van der Eng

Er zijn videobeelden van de liquidatie van Martin, gemaakt door de beveiligingscamera’s van Boccaccio. Ze zijn niet heel scherp, liet de exploitant van het bordeel weten. Je ziet een schim uit de bosjes komen en naar de auto van Martin lopen. Dat schijnt het zo’n beetje te zijn. Nog een geluk dat Martin zijn auto tegenover de deur van Boccaccio had gezet. Als hij één plek naar rechts zou hebben geparkeerd was er helemaal niets te zien geweest op de camerabeelden.

Maar vreemd is dat de beelden nog niet in Opsporing Verzocht zijn getoond. Misschien zou dat waardevolle tips op kunnen leveren. Politiewoordvoerder Bernhard Jens laat desgevraagd weten: ‘We hebben nog meer dan genoeg te rechercheren. Martin was iemand van veel contacten, zoals je weet, dat maakt het onderzoek omvangrijk. Het is dus nog niet het moment om de hulp van het publiek via bijvoorbeeld Opsporing Verzocht in te roepen. De leden van het Team Grootschalige Opsporing werken zich het snot voor de ogen.’

Persoonlijke bezittingen

Hoewel Martin inmiddels drie maanden geleden is doodgeschoten, hebben de nabestaanden nog steeds geen persoonlijke bezittingen terug gekregen – behalve dan de auto waar Martin in reed en die van zijn vader was. De spullen uit het safehouse in Scheveningen waar Martin verbleef zijn nog steeds in het bezit van de politie. Hetzelfde geldt voor de bezittingen van Martin die nog in zijn huis in Amsterdam-West lagen. Advocaat Rutger van Veen, die de familie van Martin bij staat, laat weten: ‘Er is inmiddels wel een inbeslaglijst gestuurd, een inventarisatie van de zaken van Martin die op verschillende plekken in beslag zijn genomen. Maar de spullen zelf zijn nog steeds niet geretourneerd. Voor zaken die van belang kunnen zijn voor het onderzoek, zoals bijvoorbeeld de computer en Martins telefoons, is dat nog wel te begrijpen, maar ik snap niet waarom het teruggeven van de overige spullen zo lang moet duren.’ 

Observatieteam

Noch Van Veen, noch de nabestaanden van Martin krijgen iets te horen over het politieonderzoek naar de liquidatie. De politie doet geen enkele mededeling, tegenover niemand. Met zo’n lange radiostilte steken geruchten al snel de kop op. Zo gaat het verhaal dat Martin in de gaten werd gehouden door een Observatieteam. Dat zou mogelijk in de buurt zijn geweest van de liquidatie. Volgens politiewoordvoerder Jens is daarvan niets bekend bij het rechercheteam dat de dood van Martin onderzoekt. Maar tegelijkertijd laat hij weten dat hij geen informatie heeft over de mogelijke activiteiten van andere politiediensten. Met andere woorden: het zou goed mogelijk kunnen zijn dat er een Observatieteam op Martin stond en dat dat in de buurt was ten tijde van de liquidatie, maar dat dat gewoonweg niet bekend is bij andere diensten.

Een getuige heeft wel gezien dat een man zich op de dag van de liquidatie verdacht ophield in de buurt van Martins safe house, alsof deze persoon hem in de gaten hield. Dat zou iemand van een Observatieteam geweest kunnen zijn – of juist iemand die Martin afgelegd heeft.

Cash

Het was algemeen bekend dat Martin vaak een pak geld bij zich droeg. Ook had hij in zijn safehouse in Scheveningen naar verluidt een flinke hoeveelheid cash liggen. Cash geld staat niet op de inbeslaglijst. Waar dat geld dan is gebleven weet niet niemand.

Zo blijft er nog veel onduidelijk over de liquidatie van Martin. Kokkie had zo’n beetje vijanden in alle criminele netwerken die in Nederland actief zijn. Het is daarom maar zeer de vraag of de politie er in zal slagen de moord ooit op te lossen.

Het boek Kokkie, het turbulente leven en de aangekondigde dood van Martin Kok is enkele weken geleden verschenen. Sinds de verschijning staat het in de bestsellerlijst.