‘Nieuw ontlastend bewijs in Deventer moordzaak’

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad beschikt over nieuw, ontlastend bewijs in de Deventer Moordzaak. Dat schrijft de Volkskrant. Dat maakt de kans groter dat de strafzaak tegen belastingadviseur Ernest Louwes wordt heropend.

Vijf nova

Louwes heeft al een celstraf van 12 jaar uitgezeten voor de moord op zijn cliënte Jacqueline Wittenberg in 1999, voor wie hij boekhouder was. In 2013 diende advocaat Geert-Jan Knoops al een herzieningsverzoek in bij de Hoge Raad, waarin vijf zogeheten nova (nieuwe feiten) zaten. Aben liet daarna twee onderzoeken doen: naar de telecomgegevens en naar omstreden dna-materiaal van het NFI. Dat laatste onderzoek loopt nog. De feiten die nu boven water komen zijn dus geheel nieuw. Als het gerechtshof dit indertijd had meegewogen was Louwes misschien niet veroordeeld, en dat kan reden zijn voor een terugverwijzen door de Hoge Raad naar het gerechtshof.

A28

Een deel van het bewijs tegen Louwes concentreert zich op zijn alibi. Hij zegt dat hij met zijn mobiele telefoon heeft gebeld vanaf snelweg A28 terwijl een gsm-mast nabij het huis van de vermoorde weduwe in Deventer dit gesprek verwerkte. Onderzoeksinstituut TNO constateert nu dat Louwes wel degelijk kan hebben gebeld vanaf de A28. TNO deed het onderzoek op last van de advocaat-generaal Diederik Aben die studeert op het herzieningsverzoek.

Klein maar niet onmogelijk

Uitgaande van de weersomstandigheden op de avond van de moord, de telecomgegevens rond Louwes’ telefoon, en alle topografische gegevens is de kans ‘klein is, maar niet onmogelijk’, dat Louwes zich rond het tijdstip van de moord inderdaad op de A28 bevond. Een telecomdeskundige die belastend had verklaard heeft zijn verklaring nu ingetrokken.

12 jaar

In 2000 werd Ernest Louwes vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs maar in hoger beroep veroordeelde het gerechtshof hem tot 12 jaar cel. Drie jaar later kwam hij op vrije voeten, nadat bleek dat het steekwapen helemaal niet overeenkwam met de diepte van de wonden van het slachtoffer. Eind 2003 kwam het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) met nieuw dna-materiaal. Daarop is Louwes wederom tot 12 jaar cel veroordeeld. Ernest Louwes kwam na het uitzitten van tweederde van zijn straf, 9 jaar, in 2009 vrij.

Zie ook:

Louwes voorlopig geen advocaat

Mail van Maurice

Maurice de Hond gaat door