Nieuwe twijfels over dood Kris & Lisanne (update)

Er zijn nieuwe twijfels over de dood van Kris Kremers en Lisanne Froon in Panama. Een Amerikaanse onderzoeksjournalist wist de hand te leggen op het complete politiedossier over de zaak. Daaruit blijkt ondermeer dat er ruim 30 vingerafdrukken werden aangetroffen op de persoonlijke bezittingen van de Nederlandse vrouwen.

Kris Kremers en Lisanne Froon verdwenen in april 2014 in de jungle in Panama. Ze maakten een wandeltocht waarbij ze volgens de Panamese autoriteiten verdwaald raakten. Wat er daarna gebeurde is altijd een mysterie gebleven, maar politieonderzoek leverde geen aanwijzingen voor een misdrijf.

Spullen

Na een half jaar werden door een inheemse bewoonster van de jungle  spullen gevonden, maar het bleef onduidelijk wat er met de vrouwen is gebeurd. Vervolgens werden er lichaamsdelen aangetroffen, waarna uit DNA onderzoek kwam vast te staan dat die van Kris en Lisanne waren. De resten werden gevonden langs dezelfde rivier als waar ook een rugzak en andere botresten van de twee Nederlandse vrouwen werden gevonden.

NFI

Uit onderzoek van het NFI blijkt onder meer dat na de verdwijning nog geprobeerd is om met de telefoons van de vrouwen te bellen. Ook werd er een serie foto’s gemaakt met de camera, maar het is niet zeker door wie die zijn gemaakt. In het politiedossier, dat in bezit is van een Amerikaanse journalist, staat dat er op de persoonlijke bezittingen van de vrouwen ruim 30 vingerafdrukken zijn gevonden. Dat zou erop kunnen duiden dat die door mensen zijn doorzocht, voordat ze werden aangetroffen.

Twijfels

In het artikel van de journalist, het eerste in een driedelige reeks, komt ook de Panamese advocaat van de familie Kremers aan het woord. Hij heeft scherpe kritiek op het Panamese autoriteiten. Zo zijn de inheemse bewoners van het gebied waar Kris en Lisanne werden gevonden nooit gehoord door de recherche. Volgens de advocaat is het scenario van een misdrijf niet serieus onderzocht omdat daarmee de belangen van de toeristenindustrie in Panama zouden worden geschaad.

Update: reactie

Het lijkt er overigens op dat de advocaat niet de mening van zijn cliënten (de nabestaanden) vertegenwoordigt. Nikki van Passel, woordvoerder van de familie laat desgevraagd aan Crimesite weten dat de familie niet wenst te reageren op de nieuwste ontwikkelingen. Ze blijven bij hun conclusie, na eerder eigen onderzoek, dat Kris & Lisanne ‘zeer waarschijnlijk zijn verongelukt’.