De eenzaamheid van Bram Moszkowicz

Is het Endspiel in de Kleine Oorlog van Bram Moszkowicz begonnen? Het lijkt erop, nu zelfs De Telegraaf – toch zijn rots in de mediabranding – lijkt te twijfelen aan de goede bedoelingen van de eermalige topadvocaat. Advocaat Estelle op het matje, zo gaat het nu op de voorpagina, het is even wennen, wat heet: ongehoord. Het moet tandenknarsen zijn voor misdaadverslaggever John van den Heuvel. 

Door Wim van de Pol

Estelle is overgelopen naar Nico Meijering, om wiens ‘maffia’-kantoor Van den Heuvel ooit prikkeldraad wilde laten plaatsen. Tussen de krant en Nico Meijering is het nog altijd geen echte liefde – de standaardfoto met maffiabril, die doorgaans bij de stukken van Van den Heuvel over Meijering prijkt – is ook gewoon present. Maar Van den Heuvel is er vandaag niet bij de krant om Bram bij te staan.

Komt Bram nu alleen te staan? Wie herinnert zich niet de liefdevolle hagiografie die Van den Heuvel met Kerst 2011 optekende over Bram en zijn inmiddels zo smartelijk verloren liefde Eva. Die reportage speelde ook in het Amstel Hotel. Net als nu Brams bonnetjesaffaire met Estelle Cruijff. 

De grote Telegraaf worstelt in loyaliteit tussen de glamour van Estelle en de tanende liefde voor Bram. Privéboss Evert Santegoeds is allang op de hand van Badr & Estelle, zo weten we sinds de zomer. Santegoeds neemt de lezer ook vandaag aan de hand en legt uit hoe moeilijk het voor Estelle te begrijpen is dat zij een kleine tienduizend euro aan Bram moest voldoen, terwijl die ook nog eens ‘verhinderd’ was toen Estelle in december te langen leste voldoende hersteld was om te getuigen in de Badr Hari-zaak. Dat het écht niet kan, wat Bram Estelle heeft aangedaan, wil Evert maar zeggen.

‘Estelle zal nooit hebben gedacht nog eens zo lijnrecht tegenover de man te komen staan die haar juist zou helpen’, gaat Santegoeds.

Toch laat De Krant Moszkowicz nog niet helemaal vallen. In een hoekje krijgt de glorieuze strafpleiter van weleer weerwoord (maar niet van zijn trouwe John van den Heuvel). Moszkowicz stuurde Estelle al vóór hun breuk ‘een gemodereerde rekening’ die ze ‘per omgaande’ heeft betaald. Nooit een klacht gehoord, zegt Bram.

En de ontmoetingen buiten zijn advocatenkantoor vonden plaats op haar verzoek, zegt Moszkowicz. ‘Ze wilde niet bij een advocaat gezien worden. Toen heb ik het Amstel Hotel voorgesteld.’ Dat hij voor de korte afstand ernaartoe 1500 euro zou hebben gedeclareerd, ‘wijst hij verontwaardigd van de hand’.

Dan moet je Nico Meijering hebben. Wat hem betreft is het nu afgelopen met de glorie aan de Gouden Bocht. Hij heeft bij de Deken om onmiddellijke schorsing van Moszkowicz gevraagd.

Meijering woensdag in een reactie op De Telegraaf: ‘Moszkowicz heeft 1500,02 euro, inclusief BTW 1815,02 euro in rekening is gebracht voor “Reistijd bespr. cl buiten kantoor”.’ Uit de factuur van Moszkowicz blijkt dat deze negen keer is afgereisd naar het Amstel Hotel voor ontmoetingen met Estelle Cruijff. De reistijd tussen Herengracht en Amstel Hotel varieerde steeds tussen de 15 minuten en 30 minuten, hetgeen moet worden berekend over een uurtarief van 500 euro exclusief. Uurtarief Amstel komt er nog bij.

Meijering: ‘Mr. Moszkowicz doet er aldus niet goed aan om publiekelijk de waarheid geweld aan te doen. Hetzelfde geldt voor de bewering dat ‘ontmoetingen buiten kantoor plaats vonden op’ verzoek van cliënte’. Die waren immers telkens geïnitieerd door mr. Moszkowicz zelf. Het is wel juist dat Cruijff ‘niet bij een advocaat gezien wilde worden’ en aldus zoals te doen gebruikelijk in beslotenheid van een spreekvertrek op het advocatenkantoor wenste te spreken.’