Surinaams onderzoek enorm

Het onderzoek van het landelijk parket dat in Suriname heeft geleid tot doorzoekingen op acht plaatsen en tot de arrestatie van Piet W. (foto) in Barcelona is één van de grootste Nederlandse cocaïne-onderzoeken van de afgelopen vijf jaar. Er zijn tal van vertakkingen naar andere verdachten in onderzoek, waarbij het meest in het oog springt de relatie van hoofdverdachte W. met Dino Bouterse, zoon van de Surinaamse president.

Tal van cocaïne-vangsten zouden in verband te brengen zijn met de groep van W. De woordvoerder van het landelijk parket spreekt van ‘één onderzoek’, en dat moge strikt genomen juist zijn, het “project” Tidore kent vele connecties en verdachten.

Duidelijk is dat het Openbaar Ministerie vindt dat Siegfried “Piet” W. (43, Paramaribo) een belangrijke connectie heeft met Colombiaanse leveranciers die hem in staat maakt grote hoeveelheden af te zenden. De vraag is of die veronderstelde contacten via Suriname lopen of rechtstreeks naar Colombia.

De politie in Suriname heeft in het verleden Dino Bouterse ervan verdacht betrokken te zijn bij transacties waarbij wapens aan de Colombiaanse guerilla-beweging FARC werden geleverd in ruil voor cocaïne, die op verlaten plekken in West-Suriname en het binnenland werd ingevlogen.

Het is ook mogelijk dat de politie denkt dat W. rechtstreekse contacten in Colombia heeft. In de Kaapverdische zaak van 1500 kilo is de herkomst van de drugs niet bekendgemaakt. Maar de betrokken Rotterdamse verdachte Paolo P. is in de witwaszaak, bij verstek ook veroordeeld voor het onderhouden van directe contacten met Colombiaanse afzenders. Grote hoeveelheden cocaïne gaan doorgaans per container en de containerhandel met Suriname is niet groot in omvang.

In landen in West-Afrika wordt cocaïne uit Zuid-Amerika soms tijdelijk opgeslagen.

Bronnen melden Crimesite dat de groep van W. in verband wordt gebracht door de recherche met een groep die op dit moment wordt vervolgd voor importeren van cocaïne naar Antwerpen, rond Amsterdammer Mario M..

Opvallend is dat de politie een in de onderzoeken veel voorkomende naam niet heeft aangehouden. Het gaat om de Surinaamse Amsterdammer Delano B.

Piet W. had lange tijd de naam ongrijpbaar te zijn. Zijn uitgavenpatroon liep in de papieren, zo beschikte hij over een skybox in het Camp Nou-stadion van CF Barcelona.

Zie ook:

Verdwijning Greene is ‘moord’