Voortvluchtige Albanees in Amsterdam (UPDATE)

De Amsterdamse politie heeft afgelopen donderdagmiddag om 15.30, op de Diezestraat in de Rivierenbuurt, een voortvluchtige Albanese man aangehouden. Het gaat om Dejan Shega (36), die sinds werd sinds 2008 door de autoriteiten in Groot-Brittannië gezocht in verband met grootscheepse handel in harddrugs en witwassen. Zijn foto en naam waren in het kader van ‘Operation Return’ vrijgegeven en getoond via het internet en in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Paspoort

Na een controle werd hij aan de hand van het paspoort dat hij bij zich droeg geïdentificeerd. De rechercheur herkende de man van het project Operation Return. Zijn foto en bijzonderheden waren gedeeld met surveillerende politiemensen en besproken in de briefings op politiebureaus. De man kon zonder problemen worden aangehouden. Na een check bij de Britse autoriteiten bleek het inderdaad om de voortvluchtige 36-jarige man van Albanese afkomst te gaan. De man is afgelopen vrijdag voorgeleid aan de officier van justitie. De man zit nu in overleveringsdetentie en zal, als de rechtbank dat toestaat, worden overgedragen aan de Britse autoriteiten.

Operation Return

Operation Return is een samenwerkingsverband tussen de Britse autoriteiten, het Openbaar Ministerie Amsterdam en de politie Amsterdam. In deze samenwerking spelen ook het Britse Crimestoppers en het Nederlandse Meld Misdaad Anoniem een rol. Het project werd opgezet nadat duidelijk was geworden dat Britse voortvluchtige criminelen zich regelmatig in Amsterdam of de directe omgeving ophielden.

Gevangenisstraffen

Van deze voortvluchtige Britten waarbij er een indicatie was dat die zich mogelijk in Amsterdam of Nederland zouden ophouden, zijn de foto's op het internet geplaatst. In de loop der jaren zijn diverse voortvluchtigen opgespoord, aangehouden en overgedragen aan de Britse autoriteiten. Het gaat daarbij om personen die zich in Groot-Brittannië schuldig hadden gemaakt aan ernstige misdrijven of daarvan verdacht werden. In sommige gevallen waren de personen al veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen.