Forse stijging in productie Nederlandse xtc

De afgelopen jaren is het aantal opgerolde drugslabs waar xtc wordt geproduceerd bijna verdubbeld. In 2011 werden er nog 24 drugslabs ontdekt, het afgelopen jaar waren dat er 42. Justitie denkt dat veel wiettelers overstappen naar xtc omdat er veel geld in de pillen te verdienen is.

De prijs van de Nederlandse xtc is hoog omdat de kwaliteit relatief goed is. 'Er worden gigantische hoeveelheden geproduceerd en het eindproduct gaat de hele wereld over', aldus Neeltje Geldermans, landelijk officier synthetische drugs, tegen Omroep Brabant. 'Die pillen kosten in het buitenland veel geld en dat levert behoorlijk wat winst op.' 

Liever xtc dan wiet

Daarnaast stappen veel criminelen die eerst in de wiet zaten, over omdat de pakkans een stuk lager is. Om xtc te produceren heb je niet, zoals bij het kweken van wiet, veel stroom nodig. Ook is het makkelijker om te produceren, omdat er geen plantjes voor gekweekt hoeven te worden.

Het grote nadeel is dat een xtc-producent opgescheept zit met waardeloos chemisch restafval. Dat wordt vaak gedumpt op afgelegen plekken. Ook hier ziet justitie een grote stijging de afgelopen jaren: in 2011 werden 60 ladingen afval ontdekt, in 2013 zijn dat er 120.

Veel meer grondstoffen

Daarnaast worden er fors meer grondstoffen voor xtc in beslag genomen. In 2011 werden er 3.000 kilo aan grondstoffen in beslag genomen, in 2013 is dat opgelopen tot 30.000 kilo. Daar komt nog eens 30.000 kilo grondstoffen bovenop, die in het buitenland in beslag genomen zijn maar naar Nederland zouden worden verscheept. In 2011 werd slechts 1.000 kilo in het buitenland in beslag genomen met als bestemming Nederland.

Het grootste deel van die grondstoffen komen uit China. Voor de productie van xtc is onder meer apaan nodig. Het bezit van apaan is niet strafbaar, tenzij bewezen kan worden dat er drugs mee gemaakt gaat worden. Vanaf 1 januari is het bezit van apaan wel strafbaar.

Brabant

Spil in de handel van xtc in Nederland is Brabant. 'Het gaat om internationale handel', vertelt officier Geldermans. 'Daar heb je netwerken voor nodig en die netwerken zitten in Brabant.' De Brabantse topcriminelen houden zich vaak ook bezig in de handel in cocaïne en wiet, waar ze de netwerken al van hebben.