‘Havenpersoneel makkelijk doelwit criminelen’

Werknemers in de Nederlandse havens zijn makkelijke doelwitten van misdaadorganisaties. Dat valt woensdag te lezen in het AD. Ze worden namelijk niet goed ingelicht door de bedrijven waar ze werken over de gevaren van ingepalmd worden door drugssmokkelaars. Dit moeten de bedrijven volgens internationale richtlijnen wel doen.

(foto: archief)

Toegangspas

Vaak worden de medewerkers op een slinkse manier gelokt. Via een kort praatje over waar iemand werkt tot een bod van €7.000,- voor het lenen van een toegangspas tot de terminal voor een dag. De criminelen kunnen via zo’n weg heel makkelijk het terrein op komen en drugs uit een container halen.

Cor Stolk van beveiligingsbedrijf Securitas hierover: ‘7000 euro is een hoop geld. Zeker voor iemand die schulden heeft. Misdaadorganisaties weten dat, ze zoeken het uit voordat ze iemand benaderen.’

Veroordeling

De afgelopen week zijn vier werknemers uit de haven veroordeeld tot gevangenisstraffen van 2 tot 8 jaar, ze hadden voor tienduizenden euro’s geholpen bij de smokkel van cocaïne via de haven. Ze werkten alle vier voor ECT, een groot Rotterdams containeroverslagconcern waar juist wel aandacht wordt besteed aan personeel bewustmaken van de risico’s om betrokken te raken bij criminele activiteiten.

Voorlichting

Volgens Stolk lichten veel andere havenbedrijven hun personeel amper in. ‘Criminelen hebben altijd intern hulp nodig, alleen al om de containers met sigaretten of een vracht cocaïne op zo’n groot terrein te vinden.’ Volgens hem doet in Rotterdam 30% van de bedrijven niet aan voorlichten van het personeel. En in Amsterdam doet naar schatting van hem maar 1 op de 5 bedrijven het. In de ogen van Stolk is dit niet alleen laks maar ook een overtreding van de internationale ISPS-code. Deze houdt in dat bedrijven verplicht zijn hun personeel bewust te maken van de gevaren om in zee te gaan met drugsorganisaties. De havenautoriteiten moeten hier toezicht op houden en waar nodig handhaven.

Meldingen

Stolk weet dat er op anderhalf jaar tijd vijf gevallen zijn waar havenarbeiders bij hun baas hebben gemeld dat ze waarschijnlijk door criminelen zijn benaderd. Er werd een bod gedaan op hun toegangspas of ze werden gedreigd hun kind nooit meer te zien. ‘Deze werknemers gaven aan dat ze doelwit waren. Hoeveel wel zijn gezwicht, weten we niet. Eenmaal ingepalmd, kunnen ze niet meer terug. Een keertje een pas uitleven voor geld, maakt ze chantabel voor volgende keren.’

De personen  die aan hebben gegeven benaderd te zijn, zijn overgeplaatst naar posities waar smokkelaars niks aan hen hadden.