13.000 windhappers in Nederland

Ongeveer 13.000 mensen in Nederland hebben op papier nauwelijks inkomsten, maar houden er wel een luxe levensstijl op na. Dat blijkt uit onderzoek van de Belastingdienst waar het Algemeen Dagblad de hand op heeft gelegd. Gemeenten, politie en de fiscus maken gezamenlijk jacht op deze zogeheten "windhappers", die van de lucht lijken te leven.

100 miljoen

Voorbeelden zijn mensen die rijden in BMW's, Corvettes of Ferrari's, vip-tafels huren bij vechtsportgala's of een Harley Davidson rijden zonder inkomsten op te geven aan de Belastingdienst. De overheid loopt jaarlijks meer dan 100 miljoen euro mis door deze windhappers.

20.000

Een jaar geleden was nog onduidelijk hoe groot deze groep belastingontduikers is. Onderzoek van de Belastingdienst heeft nu uitgewezen dat het om zo'n 13.000 personen gaat. Aanvankelijk leverde de speurtocht 20.000 verdachten op, maar bij nadere analyse vielen er 7.000 af.

'Sommige mensen bleken dat jaar een erfenis te hebben gekregen', legde woordvoerder Herman Opmeer uit aan het AD. 'Ook zitten er geestelijken bij. Mensen die op papier niets verdienen, maar bijvoorbeeld wel meerdere keren per jaar naar Rome vliegen.'

Koppelen

De windhappers zijn opgespoord door databasegegevens aan elkaar te koppelen. Zo worden bezitters van dure auto's zonder aantoonbaar inkomen eruit gepikt bij politiecontroles met automatische nummerplaatherkenning. Ook kunnen ze tegen de lamp lopen bij politieacties tegen georganiseerde misdaad, mensenhandel of prostitutie.

Uit een politierapport zou blijken dat 7 procent van de leden van motorbendes zoals de Hells Angels, Satudarah en Bandidos een windhapper is. Ook in woonwagenkampen houden zich windhappers op. De gemeenten, politie en Belastingdienst concentreren zich nu eerst op de meest criminele windhappers.