Recherche meldde infiltratie niet

De Nationale Recherche heeft de politie-infiltratie in een onderzoek naar de internationale drugsorganisatie van de Surinamer Piet W. (foto) niet gemeld aan de justitietop. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag. In de zaak zijn acht politie-infiltranten ingezet in drie landen en is actief geprobeerd 1000 kilo cocaïne te verhandelen.

Het onderzoek naar W. is één van de omvangrijkste die de Nationale Recherche ooit heeft uitgevoerd. Het richt zich onder meer op een partij van ruim 1000 kilo cocaïne in de haven van Rotterdam, 400 kilo cocaïne in Hongkong en 1500 kilo in Kaapverdië.

De infiltratie was gericht op de taxi-chauffeur Rico, die ook de vaste chauffeur van Piet W. was. In eerste instantie was de infiltratie bedoeld om informatie over Piet W. in te winnen. Later probeerde de politie in twee tranches 1000 kilo coke te kopen. Toen Piet W. en Rico argwaan kregen, werd de deal afgeblazen.

Justitie is verplicht om potentiële infiltratie aan de Centrale Toetsingscommissie (CTC) voor te leggen, maar dat is niet gebeurd. De CTC adviseert het College van de procureurs-generaal, de leiding van het OM, over het voorstel. Die moet daarop toestemming geven, maar dat is dus niet gedaan. De operatie is daardoor mogelijk onrechtmatig.

Wim de Bruin, woordvoerder van het landelijk parket van het OM, verklaart in de Volkskrant echter dat er geen sprake is van potentiële infiltratie. Er zou wel met politie-informanten is gewerkt, maar die zouden alleen ‘stelselmatig informatie-inwinnen’.

Volgens De Bruin zijn er geen misdrijven gepleegd door politie-informanten en kan er daarom niet worden gesproken van potentiële infiltratie. ‘Er was daarom ook geen toestemming nodig van het College van procureurs-generaal.’

Leon van Kleef, advocaat van chauffeur Rico, vindt dat er wel sprake is van potentiële infiltratie, omdat de informanten verder zijn gegaan dan informatie inwinnen. ‘Er is een compleet toneelstuk opgevoerd, waarin acht politie-infiltranten voorkomen en dan noem je het geen potentiële infiltratie? Dat gaat toch veel verder dan informatie inwinnen. Mijn cliënt wordt uitgelokt om in een grote cocaïnedeal mee te draaien. Dat is mislukt, maar het wordt hem wel ten laste gelegd.’

In de zaak is mogelijk ook Surinaamse president Desi Bouterse betrokken. In het strafdossier wordt melding gemaakt van contacten tussen Bouterse en W..

Lees ook:

‘Is Bouterse soms verdachte?’

Surinaamse verdachten blijven binnen

Huiszoekingen Suriname in drugszaak