‘Leider NLS’ door Jamaica uitgezet

Het Nederlandse Openbaar Ministerie lijkt door een informele samenwerking met autoriteiten op Jamaica en Curaçao een Curaçaose verdachte in Nederland in hechtenis te hebben verkregen. Het gaat om Shurendy Q. (30) uit Koraal Specht, die volgens het OM op Curaçao als "Tyson" leiding zou geven aan een criminele organisatie die in nauw verband staat met No Limit Soldiers (NLS). 

Door @Wim van de Pol

Q. werd in april door de Jamaicaanse politie naar Curaçao uitgezet hoewel een Jamaicaanse rechter dat had verboden. Op het vliegveld van Curaçao werd hij vervolgens aangehouden en direct naar Nederland overgebracht.

Cocaïne

Het Openbaar Ministerie in Haarlem verdenkt Q. van het leiding geven aan een criminele organisatie die op allerlei manieren cocaïne naar Nederland liet smokkelen en ook van het voorbereiden van een liquidatie. Ook op Curaçao zou er een strafrechtelijk onderzoek tegen Q. gaande zijn maar de officier van justitie heeft daarover op een recente pro forma-zitting geen informatie willen geven.

Montego Bay

Q. reisde in oktober 2012 naar Jamaica waar hij legaal inreisde en verbleef. Dit voorjaar werd hij in Jamaica aangehouden door de afdeling Transnational Crime and Narcotics Division van de Jamaicaanse politie. 'Internationale opsporingsdiensten', hadden de Jamaicanen geïnformeerd dat Q. vanuit Montego Bay zich bezig zou gaan houden met internationale drugshandel. Curaçao zou vervolgens om zijn uitlevering hebben gevraagd, maar het Hooggerechtshof in Jamaica besloot dat hij niet mocht worden uitgezet.

Zonder paspoort

Toch belandde Q. op Curaçao waar hij op het vliegveld werd aangehouden om naar Nederland te worden gebracht. Hij werd vanuit Jamaica gedeporteerd zonder paspoort. In Jamaica loopt nu een onderzoek naar de vraag op wiens last de uitzetting plaatsvond.

Het Openbaar Ministerie stelt dat Q. toevallig in Curaçao werd aangetroffen op het vliegveld en daar kon worden aangehouden omdat hij in Nederland wordt gezocht door justitie in Haarlem.

Opzetje

Advocaat Inez Weski vermoedt een opzetje om hem vanuit Jamaica op een onrechtmatige manier in een Nederlandse cel te krijgen. 'Er is geen uitleveringsverdrag met Jamaica. Ze wilden hem per se in Nederland in de cel hebben en dat lijkt nu buiten beeld op deze manier geregeld.

Volgens Weski is sprake van grote schimmigheid over het onderzoek naar Q. omdat er verschillende onderzoeken in Nederland en Curaçao door elkaar lijken te lopen. Q. is in een bijzonder gevangenisregime geplaatst vanwege de feiten waarvan hij wordt verdacht en onder andere omdat hij in verband zou worden gebracht met 'meerdere liquidaties' en vluchtgevaarlijk zou zijn.

Weski: 'de officier van justitie stelde ter zitting daar geen concrete onderbouwing voor te hebben en meende slechts dat dit niet kon worden uitgesloten. Hij wilde ter zitting overigens niet uitleggen hoe Nederland op 10 april 2013 kon schrijven, dat de volgende dag mijn cliënt op Curaçao zou arriveren, alsof mijn cliënt als verrassing uit de lucht kwam vallen’.

Geen NLS

Volgens Weski heeft haar cliënt, anders dan in het strafdossier wordt gesuggereerd, geen tatoeages van de NLS of van TRU (The Real Underworld), een bijnaam van NLS op zijn lichaam.

Het Openbaar Ministerie stelt dat de NLS een criminele organisatie is die zowel in het Caraïbisch gebied als in Nederland strafbare feiten pleegt. Het Openbaar Ministerie verdenkt leden van de NLS ervan huurmoorden te hebben uitgevoerd in Curaçao en Nederland. In 2011 werden op Curaçao zeker vijftien liquidaties gepleegd. Op Curaçao ligt het onderwerp NLS zeer gevoelig. Er zijn geruchten dat in het onderzoeksdossier over de moord op de politicus Helmin Wiels staat dat één van de verdachten lid is van de jeugdgroep.