Surinaamse verdachten blijven binnen

In de mega-cocaïnezaak rond hoofdverdachte Piet W. (43) hebben de advocaten van de zes verdachten van Surinaamse komaf vrijdag vergeefs gepleit voor schorsing of opheffing van de voorlopige hechtenis. Piet W. staat terecht bij de Rotterdamse rechtbank voor zeker acht zeer grote transporten van cocaïne vanuit Zuid-Amerika en het leiden van een criminele organisatie. De grote uitdaging voor het Openbaar Ministerie lijkt te worden het concretiseren van het bewijs dat W. en consorten er daadwerkelijk mee te maken hadden.

Door Wim van de Pol

Tegenover een verpletterende hoeveelheid cocaïne, meer dan 5000 kilo, staat in het bewijs een verpletterende hoeveelheid taps en anderszins afgeluisterde gesprekken, met name in de Amsterdamse woning van Piet W. Tot in de stoel van een KLM-vliegtuig waar W. mee reisde zat een microfoon verborgen. DIe gesprekken gaan volgens de politie veelal over coke-deals maar als dat zo is dan wordt dat onderwerp nooit concreet. De verdachten zijn ook verdacht voorbreidingshandelingen, lidmaatschap van een criminele organisatie en gewoontewitwassen.

De officieren van justitie willen nog zeer veel onderzoek in het buitenland doen, onder meer in Spanje en Suriname moeten nog mensen worden gehoord. Deze week werd in Curaçao nog ene M.J. aangehouden in verband met het onderzoek en de officier van justitie sprak over nog meer aanhoudingen. In de verschillende coke-zaken zal zeker tot aan de regiezitting in december nog nieuw onderzoeksmateriaal worden gepresenteerd tegen de verdachten.

Opvallend is dat nu een aantal aanklachten vaag zijn. Zo is er sprake van cocaïnehandel vanuit Mexico en Suriname van niet nader genoemde hoeveelheden.

Het onderzoek tegen W. is – volgens het OM – begonnen op twee anonieme CIE-berichten van de Criminele Inlichtingeneenheid die inhouden dat Piet W. met een een aantal bij naam genoemde mensen groot in de coke zou handelen. De advocaat van Piet W. – Inez Weski – wees erop dat de politie niet nader heeft vastgesteld dat deze figuren elkaar, of Piet W., kennen. Deze andere namen zijn nu ook geen medeverdachten van W. In een ander CIE-bericht is er sprake van dat W. naar een wedstrijd van Real Madrid is gereisd met een aantal mensen, om afspraken te maken over coke-deals. Deze anderen komen niet in de zaak voor.

Piet W. wordt ook gekoppeld aan de import van 1017 kilo cocaïne in de haven van Rotterdam, in 2010, tussen een voorraad whiskyflessen. Een verdachte in die zaak leidde volgens de recherche naar Piet W.

Advocaat Weski stelt dat wat in het dossier staat als startinformatie niet kan kloppen en dat het onderzoek naar W. al veel langer liep. Advocaat Michel van Stratum, advocaat van één van de verdachten in het onderzoek naar de 1017 kilo is het daar mee eens. ‘Er zijn twee parallele onderzoeken, één onder leiding van het parket Rotterdam en de ander van de Nationale Recherche. Dat laatste onderzoek Tidore naar W. is altijd verborgen gehouden voor zittingsrechter en verdediging in ons onderzoek. Het is ongeloofwaardig dat de Nationale Recherche niet al eerder bezig was op groep Piet W. en Bouterse. Er was immers heel veel cie-info en andere tactische info, terwijl de onrechtmatige doorzoeking van een Haagse diplomatenwoning ook op Bouterse lijkt te zijn gericht. Er zijn dus ook politieke aspecten aan de zaak verbonden.’

Alle verdachten in de whiskyzaak van het parket Rotterdam zijn in hoger beroep zijn vrijgesproken.

Weski wees erop op dat verschillende “feiten” over W. in het dossier onjuist zijn – en kennelijk niet door de recherche zijn nagetrokken. Zo bezit W. volgens Weski geen groot Mariott-hotel in Suriname en ook geen skybox bij CF Barcelona.

Tegen medeverdachte “Menkie” W. (38) liggen ook vooral veel taps – bijvoorbeeld gesprekken met Piet W. voor als bewijs. Hij wordt verdacht van voorbereidingshandelingen voor coke-transacties. Menkie organiseert evenementen in Barcelona en heeft bijzonder veel contacten in de voetbalwereld. Zo gaf hij aan Piet W. voor diens verjaardag de voetbalschoenen kado, waarop Lionel Messi de Champions League-finale 2011 speelde. W. is kind aan huis bij Barcelona en organiseert onder meer dure “voetbalreizen” naar Spanje. Zijn bedrijf loopt grote schade op door de zaak vertelt hij.

Piet W. was een klant van Menkie en voorzover die wist was W. rijk geworden met ‘goudhandel’. Menkie is de enige verdachte die uitgebreid heeft verklaard. Maar ook hij moet zeker tot aan 17 december binnen blijven.

Piet W. zou ook – zo denkt de Nationale Recherche – contacten hebben over drugs met Dino Bouterse, de zoon van de Surinaamse president. Maar op de zitting van vrijdag viel het B-woord niet.

‘Is Bouterse soms verdachte?’ 

Zijn de duizenden kilo’s van Piet? 

PWA, Maxima en Piet W. op de foto