Medeverdachten Aran de Jong zwijgen

In de eerste twee dagen van het proces ‘Maskerbij’, dat draait om een internationale opererende organisatie die handelde in drugs, durfden de hoofdverdachten niks te zeggen, naar eigen zeggen met oog op de moord op Aran de Jong (foto). De Jong, die afgelopen maand in Eindhoven werd geliquideerd, zou de derde hoofdverdachte zijn in het proces. Een van de verdachten zegt niet te willen spreken uit angst dat er iets met zijn gezin gebeurt, gezien de moord op De Jong.

Het OM schetste de afgelopen dagen tot in detail hoe drugstransporten naar Italië en Engeland plaatsvonden. In totaal ging er een keer 200 en een keer 120 kilo wiet naar Turijn en twee keer 250 kilo naar Engeland. Volgens het OM opereerde de organisatie als soepel georganiseerd transportbedrijf. De wiet werd overal in het land opgekocht, waarna een eerste auto geld ging halen in Italië of Engeland. Daarna werd de drugs overgebracht.

De wiet werd verstopt in dozen waspoeder of vacuümverpakt vervoerd als kantoorartikelen. Af en toe werd een lading onderschept door de politie in Engeland of Italië. Ook nam de politie in Nederland eens een bestelbus met 75 kilo wiet in beslag. Desondanks liet de organisatie de afnemers tonnen aan voorschotten betalen. Of deze mislukte deals tot grote spanningen leidden en of dat de aanleiding was van de liquidatie van De Jong is niet duidelijk.

Het geld dat werd verdiend met de handel, werd af en toe bij De Jong afgeleverd. Hij betaalde daarmee zijn leveranciers af. Bij een inval in de woning van De Jong in 2011 werd onder meer een hobbelpaard gevonden dat vol was gestopt met geld.

De contacten met de organisaties waarvan de wiet werd verzameld, verliepen via prepaidtelefoons per sms. De politie tapte de telefoons echter af en onderschepte de berichtjes.

Lees ook:

Drugscrimineel Aran de Jong doodgeschoten

‘Aran de Jong had tonnen schuld’

Politiedossier: De Jong had 18 mobiele telefoons