Zes jaar cel voor handlanger Aran de Jong

Glenn M. uit Waalwijk is in de zaak tegen de organisatie van de geliquideerde drugscrimineel Aran de Jong (foto) tot zes jaar cel veroordeeld. De andere hoofdverdachte, Serge van L. uit Nuenen, moet van de rechter 5,5 jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch donderdag bepaald. In totaal staan achttien verdachten terecht. De kern van de groep rond De jong zou deel uitmaken van een criminele organisatie.

Volgens de rechter was Glenn M., een van de hoofdverdachten in het proces, betrokken bij verschillende drugstransporten. Zo onderhield hij contacten met Italiaanse en Engelse handelaren die drugs kochten van de organisatie van De jong. Ook zou hij mede-organisator en mede-financier van een lading hasj van 3000 kilo uit Pakistan zijn.

Serge van L. beweerde alleen als chauffeur te hebben gediend, maar volgens de rechter was hij ook op de hoogte van hoe alles werd georganiseerd. Hij zou daarnaast hebben meegedacht over oplossingen. Hij zou bovendien wiet hebben verzameld voor de transporten.

3000 kilo hasj

Twee andere verdachten zouden ook lid zijn van de criminele organisatie. Zij werden veroordeeld tot vier en 2,5 jaar gevangenisstraf. Een van hen was verantwoordelijk voor de ‘Engelandlijn’. Duidelijk was dat deze smokkelroute onder het gezag van ene Sjef Rademakers stond. De rechtbank acht bewezen dat dat een schuilnaam is en dat de verdachte deze naam gebruikte.

Een derde verdachte zou betrokken zijn bij de invoer van de ruim 3000 kilo hasj en werd veroordeeld tot twee jaar cel. De uitspraak is nog bezig, omdat er veel verdachten zijn is de uitspraak over drie delen op de donderdagmiddag verdeeld.

Justitie zag Aran de Jong als leider van de organisatie. Hij werd op 17 november doodgeschoten bij zijn huis aan de Diamantring in Eindhoven. De dader is nog niet gepakt. Het is mogelijk dat het gaat om een criminele afrekening maar de politie houdt ook rekening met andere scenario’s.

Undercoveragenten

In 2011 werd de organisatieopgerold. Diverse verdachten werden gearresteerd, waaronder Aran de Jong. Van hem werd een autocollectie in beslag genomen. Ook vond de politie een uitgehold hobbelpaard dat vol was gestopt met geld. In de loop van de tijd werden verschillende verdachten vrijgelaten in afwachting van de strafzaak. In november, twee weken voordat de inhoudelijke behandeling van de zaak begon, werd De Jong doodgeschoten.

Volgens justitie heeft de organistie 42 miljoen euro verdiend met de drugshandel. De organisatie was goed georganiseerd. Elk lid had zijn eigen taak, zoals techneut, geldloper of tussenpersoon.

In het onderzoek werden undercoveragenten ingezet. Die deed zich voor als crimineel en benaderde een van de verdachten voor ‘een baantje’. Die had daar wel interesse in en biechtte aan de undercoveragent op wat hij zoal had gedaan. Later verklaarde hij dat hij had lopen opscheppen om het baantje te krijgen.

75 kilo gestolen

Ook onderschepte de politie diverse ladingen drugs zonder dat de organisatie doorkreeg dat de politie een onderzoek had lopen. Zo werd door de politie uit de garage van Serge van L. een bestelbus met 75 kilo hasj gestolen. De bus werd later leeg achtergelaten.

De advocaat van Serge van L. vond dat het leven van zijn cliënt hiermee in gevaar was gebracht en eiste dat het OM niet-ontvankelijk werd verklaard. De rechter bepaalde echter dat de politie niet over de schreef was gegaan.

De advocaat van Glenn M. beweerde daarnaast dat een belangrijk bewijsstuk tegen zijn cliënt, telefoontaps, niet betrouwbaar waren. Een telefoongesprek van een mobiele telefoon loopt welliswaar altijd via een zendmast, maar niet altijd die het dichtstbij staat: volgens specialisten kan een telefoon een mast tot tachtig kilometer verderop aanstralen. Daarom is volgens advocaat Van de Luijtgaarden helemaal niet duidelijk of de telefoons die zijn toegeschreven aan zijn cliënt, daadwerkelijk van M. waren.

De rechter veegde dit bezwaar ook van tafel. De politie heeft met deze mogelijkheid volgens de rechtbank voldoende rekening gehouden. Zo zou uit de inhoud van het sms-verkeer blijken dat de telefoons van M. zijn.

Lees ook:

Drugscrimineel Aran de Jong doodgeschoten

Politiedossier: De Jong had 18 mobiele telefoons

‘Aran de Jong had tonnen schuld’

‘Bewijs Glenn M. rammelt aan alle kanten’

Liquidatie Aran de Jong op video