Miljoenen ‘de Hakkelaar’ niet gevonden

Het OM heeft de miljoenen euro's die Johan V., alias de Hakkelaar, heeft verdiend met de handel in drugs, niet kunnen vinden. Het OM heeft daarom besloten de witwaszaak tegen V. te seponeren. De belastingdienst had hem een naheffing van 123 miljoen euro opgelegd.

15 jaar geleden werd V. veroordeeld voor grootschalige handel in drugs. Hij had de leiding van een organisatie de hasj smokkelde uit Pakistan naar Europa en de Verenigde Staten. Volgens de fiscus heeft V. miljoenen euro's met de handel verdiend en legde hem een naheffing van 123 miljoen euro op.

Drugslab

De Hakkelaar betaalde dat echter nooit. De FIOD en de politie zochten daarom in oktober woningen en bedrijven door die te maken zouden hebben met V., die zelf zes weken in voorlopige hechtenis zat. Hij werd wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten.

De politie vond bij de doorzoekingen wel een klein drugslaboratorium, 5000 xtc-pillen en MDMA, waarvan xtc-pillen worden gemaakt, in het huis van Johan V.'s zoon. Die werd daarvoor veroordeeld, maar ging in hoger beroep.

De Belastingdienst zit al achter V. aan sinds zijn veroordeling in de jaren 90. In maart 2000 spande de fiscus een kort geding tegen hem aan. De rechter bepaalde dat V. een jaar lang mocht worden vastgezet, maar ook toen betaalde V. de belastingaanslagen niet. Ook weigerde hij de Belastingdienst inzage te geven in zijn financiële administratie.

Aangifte fiscus

De fiscus deed daarop aangifte vanwege overtreding van de fiscale inlichtingenplicht. V. werd veroordeeld tot twee jaar, maar werd in hoger beroep vrijgesproken. Volgens het Amsterdamse gerechtshof was de strafrechtelijke vervolging in strijd met de beginselen van een goede procesorde, omdat in de richtlijnen van de Belastingdienst staat dat tegen een wanbetaler een civiele procedure moet volgen en eventueel een strafsanctie.

In december 2011 oordeelde de Hoge Raad echter dat er ook een strafrechtelijke procedure mag worden ingezet, met verdenking van witwassen. Daarop volgden de invallen eind 2012. Het OM heeft dus niet kunnen bewijzen dat de naheffing van 123 miljoen euro terecht is opgelegd.

Lees ook:

Johan V. de Hakkelaar aangehouden

Hakkelaar betaalde gewoon nooit