Vrijspraken in zuurmoord-zaak

Vader Hub L. en dochter Rachelle L. zijn door de rechtbank in Maastricht vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord op Mohamed Al Jader en Alan Gergeri, wegens gebrek aan bewijs. De moeder en de jongste zoon van het gezin L. veroordeeld tot vijftien en dertien jaar cel. 

Een andere zoon en een huisvriend van het gezin zijn veroordeeld voor het wegmaken van de stoffelijke overschotten van de beide slachtoffers: 26 maanden en 30 maanden gevangenisstraf.

Seksueel misbruik?

De moord op Alan Gergeri werd gepleegd in 2009. Volgens de rechtbank heeft de jongste zoon het slachtoffer met een mes gestoken en vervolgens nog verschillende malen met een pikhouweel op hem ingeslagen. Naar eigen zeggen was hij jarenlang seksueel misbruikt door het slachtoffer.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Een beroep op psychische overmacht dat de verdediging daarom had gedaan heeft de rechtbank afgewezen. De rechtbank heeft bij de hoogte van de straf in het voordeel van verdachte meegewogen dat hij net 18 jaar oud was toen hij het feit pleegde en dat hij verminderd toerekeningsvatbaar moet worden geacht.

Pistool

De moord op de van oorsprong Iraakse Mohamed al Jader vond plaats in 2011. Toen heeft de moeder het slachtoffer met een pistool om het leven gebracht. Het slachtoffer was de partner van een van haar dochters. De moeder was het niet eens met hoe het slachtoffer haar dochter (en kleindochter) behandelde. Bovendien zou het slachtoffer de echtgenoot van de moeder hebben bedreigd.

Zoutzuur

De andere zoon en de huisvriend hebben na het plegen van de moord in 2009 het stoffelijke overschot in een diepvrieskist gedaan en deze weggebracht. Daarna is het lichaam in een ton gedaan en opgelost in zoutzuur. De resten zijn door het riool gespoeld. Na het plegen van de moord in 2011 hebben zij ook dit stoffelijk overschot in een ton met zoutzuur opgelost en door het riool gespoeld. Van beide lichamen zijn geen tastbare resten meer teruggevonden.

Vraagtekens

De rechtbank heeft de vader en de jongste dochter van het gezin vrijgesproken. Er zijn wel getuigen die verklaren dat ook zij beiden bij een of meerdere van de bovenstaande feiten betrokken waren. De rechtbank zet echter dusdanig veel vraagtekens bij deze belastende getuigenverklaringen dat zij deze alleen als bewijs wil gebruiken indien hiervoor voldoende steunbewijs aanwezig is. Dat is niet het geval. Daarom is er onvoldoende bewijs om tot een veroordeling te komen.

Geen heropening

De officier van justitie heeft daags voor de uitspraak de rechtbank nog in overweging gegeven alle zaken te heropenen. De reden hiervoor is dat de jongste dochter van het gezin lange tijd voortvluchtig is geweest. Een week na het sluiten van het onderzoek ter terechtzitting is zij door de politie opgepakt. De rechtbank ziet hierin echter geen aanleiding de zaken te heropenen.

Na haar arrestatie is de jongste dochter door de politie verhoord. Zij heeft niets ter zake doende verklaard. Er is dus geen sprake van nieuwe informatie. Ook overigens zijn er geen nieuwe feiten of omstandigheden aannemelijk geworden waaruit blijkt dat het onderzoek ter terechtzitting niet volledig is geweest.

De verschillende vonnissen zijn hier terug te vinden.