‘We beheersen Sint’ (Maarten)

Het Openbaar Ministerie in Haarlem ziet de de Curaçaose jeugdbende No Limit Soldiers (NLS) als een criminele organisatie die cocaïnetransporten naar Nederland regelde vanuit Curaçao, Bonaire, Sint Maarten, Jamaica en de Dominicaanse Republiek. In de beveiligde locatie op Schiphol besprak de rechtbank die organisatie aan de hand van het dossier. Volgens de officier van justitie staat vast dat de Antilliaan Shurendy Q. (31) de grote 'Kleine Man' is die alles coördineerde.

Door @Wim van de Pol

Communicatie

De cocaïne ging volgens het Openbaar Ministerie in verborgen ruimtes van lijnvliegtuigen naar Europa en naar Schiphol, waar de organisatie medewerkers van de luchthaven betaalde om de cocaïne uit te halen. Hoewel er maar een kleine hoeveelheid cocaïne in beslag is genomen in een jaren durend onderzoek vindt het OM dat uit de communicatie en de geldstromen blijkt dat er wel degelijk veel meer moet zijn gesmokkeld. 

Niet getapt

Over die onderlinge communicatie moet de rechtbank zich met name uit gaan spreken omdat dit kardinaal is in de beoordeling in hoeverre de groep een echte criminele organisatie vormde. Groot probleem is dat de veronderstelde leider Q. niet één keer is getapt. Maar volgens de politie neemt hij wel deel aan duizenden ping-gesprekken onder een reeks aan bijnamen. Zijn advocaat Inez Weski ziet vooral daar het zwakke punt in het dossier.

Shorty

Weski: 'De enige bijnaam die mijn cliënt werkelijk heeft is Tyson, maar laat die naam nu net niet in die ping-gesprekken voorkomen. Ty, Bush, Shorty, en nog veel meer, dat zijn allemaal mooie namen die de politie aan hem toeschrijft, maar dat is niet mijn cliënt. En wat betreft de verwijzing naar de 'kleine man' in al die gesprekken, hij ontkent dat hij die 'kleine man is.' In dat verband merkte de voorzitter van de rechtbank op: 'Het is wel zo, en dan zeg ik het heel voorzichtig, uw cliënt lijkt niet erg groot te zijn. Ik heb u horen zeggen 1.65?'

Observaties

'Staat die lengte dan nu in rechte vast?', vroeg Weski, 'ik zou dat wel gemeten willen zien. Ik zal de volgende week een meetlint meenemen.' De lengte van Q. is wel degelijk een serieus te nemen vraagstuk omdat er slechts twee observaties in het dossier aanwezig zijn waarbij de politie Q. daadwerkelijk heeft waargenomen. Daarvan zijn foto's gemaakt die de rechtbank moet gaan beoordelen. Weski ontkent dat Q. erop te zien is.

'Uw cliënt wordt in een gesprek ook aangesproken als 'chief in command', zegt dat niks?', vroeg de voorzitter zich af, 'dat lijkt op een leider te duiden?'

'Of het is een goede grap, we weten het niet', zei Weski.

Sint

De uit Koraal Specht in Willemstad afkomstige No Limit Soldiers ging tijdens de zitting veel over de tong, maar ook in de ping-gesprekken. De politie noteerde: 'NLS is boos' en 'Ik ben toch ook NLS' en nam sieraden met een tank en de tekst NLS erop in beslag, naast foto's van (verborgen) ruimtes in vliegtuigen. Op de gepingde vraag aan een verdachte of er ook 'dinges' vanuit Sint Maarten kon worden gestuurd was het antwoord: 'geen probleem, we beheersen Sint'.

Amoureus

De NLS wordt op Curaçao in verband gebracht met de moord op politicus Helmin Wiels en Q. en enkele medeverdachten zouden in Nederland een liquidatie hebben voorbereid. De zus van een medeverdachte zou financieel de zaken hebben aangestuurd en verstuurde ook amoureuze pings aan één van de bijnamen die Q. zou betreffen. Aanleiding voor de voorzitter om te informeren of de twee inderdaad een liefdesrelatie hadden. 'Ik beroep me op mijn zwijgrecht', was het universele antwoord van alle verdachten. 

Helikopter

Een aantal verdachten was op vrije voeten maar Q. verblijft in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, en wordt per helikopter naar Schiphol aangevoerd. In de zaal houden tien leden van de Koninklijke Marechaussee in kogelwerende outfit de wacht. Er zijn nog ruim tien zittingsdagen te gaan in de zaak, in februari zal de rechtbank de zaak waarschijnlijk voltooien.

Zie ook:

OM wil Shurendy Q. in de EBI

'Leider NLS' door Jamaica uitgezet