Rechtszaak Noffel na de zomer verder (UPDATE)

De rechtszaak tegen Naoufal F. gaat eind augustus verder. Dan geeft het Openbaar Ministerie verdere toelichting over het vinden van bewijs in de PGP-berichten die in Canada in beslag zijn genomen. Daarna besluit de rechtbank over verzoeken van F. hierover. F. blijft vastzitten.

Door @Wim van de Pol

Het OM schetst Nouafal F. (alias Noffel) als een ‘meedogenloze’ crimineel. De officier van justitie vroeg verlenging van de voorlopige hechtenis voor medeplegen van de aanslag op Peter R. in Diemen, in 2015. Naoufal F. werd woensdag per helikopter vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught aangevoerd. Hij zit in een zwaar regime. Hij mag zelfs met zijn advocaat alleen achter glas contact hebben. In verband met (een kennelijke) dreiging rond het proces controleerden met geweren bewapende leden van de Koninklijke Marechaussees woensdagmiddag alle voertuigen die zich in de buurt van het Justitiëel Complex Schiphol wilden begeven. Daar stond Naoufal F. terecht voor medeplegen van de aanslag op Peter R., en witwassen, omdat hij bij een aanhouding voor een vechtpartij in Jimmy Woo in 2012 10.000 euro cash op zak had en geen aanwijsbaar inkomen. Verder is de aanklacht witwassen, vanwege drie horloges ter waarde van ruim 80.000 euro die bij hem in Dublin zijn gevonden, en aanvragen van een vals paspoort (justitie stelt dat Noffel gebruik maakte van meerdere valse identiteiten).

Justitie doet ook nog onderzoek naar F.’s eventuele betrokkenheid bij onderwereldmoorden, maar daarvoor staat hij niet terecht.

Buik

Doordat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) erin is geslaagd de toegangscodes tot enkele PGP-telefoons van verdachten van de aanslag op R. te kraken kon flink wat communicatie rond die aanslag worden gereconstrueerd. Daarin kwam geregeld ene “Buik” of “Tijger” voor, die de zaak lijkt aan te sturen. De recherche zegt dat dit Noffel F. was.

Kern

De kern van de rechtszaak tegen F. (en waarschijnlijk die tegen veel andere toekomstige verdachten in de Nederlandse onderwereld) draait om de vraag of de recherche uit een in Canada in beslag genomen hoeveelheid van 3,6 miljoen gecodeerde berichten, nader en mogelijk ultiem bewijs kan halen. En ook of de identiteit van F. (en anderen) kan worden gekoppeld aan aliassen die voorkomen in berichten in PGP-telefoons. Justitie gaf woensdag antwoord op de vraag wat de zoektocht naar bewijs tegen Noffel in de PGP-data precies heeft opgeleverd, daaruit blijkt volgens justitie dat F. de aanslag aanstuurde.

Door een strafrechtelijk onderzoek los te laten op PGP-telefoon-verkoper Ennetcom kreeg justitie toegang tot data in servers in Canada. Volgens justitie van een slordige ‘1 miljoen gebruikers’. Er zouden ‘3,6 miljoen berichten’ in handen zijn van justitie.

Er bestaan grote vraagtekens over wat justitie nu precies in Canada in handen heeft gekregen (en ook hoe, lees daarover hier meer.)

In het belang van grote onderzoeken naar de top van de Nederlandse criminaliteit geeft justitie hierover minimaal inlichtingen aan de buitenwereld.

Zelf zoeken

Advocaat Inez Weski vroeg woensdag aan de Amsterdamse rechtbank om meer informatie over de Canadese data. Ze wil weten wat er precies is overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten. En omdat de data de kern van het bewijs zijn voor de zware beschuldiging van een moordaanslag wil ze ook de PGP-data en de analyse van die data technisch en tactisch kunnen toetsen. Ze stelt er recht op te hebben zelf te kunnen zoeken in de data.

Het Openbaar Ministerie wil dat niet toestaan.

Staatsvijand

Weski stelde verder dat haar cliënt ten onrechte wordt beschouwd als staatsvijand nummer 1 en ontkende dat er sprake zou zijn van vluchtgevaar. In Ierse media zijn volgens haar verhalen verspreid die aantoonbaar onjuist zijn, bijvoorbeeld een gerucht over een bevrijding uit de cel in Ierland en over een aanslag op officier van justitie (overigens distantieerde het Openbaar Ministerie zich al eens van berichtgeving over Noffel). Het Openbaar Ministerie heeft ook onderzoek gedaan naar lekken van informatie over Noffel, naar Panorama, Vlinderscrime en Ierse media.

Advocaat Weski wilde dat de voorlopige hechtenis van F. zou worden opgeheven, ook omdat zij niet in staat is geweest zelf het PGP-bewijs tegen haar cliënt te toetsen. De rechtbank wees dat woensdagavond af.