OM: brandstichting moskee was terrorisme

Justitie in Almelo heeft tegen de vijf mannen die in februari twee molotovcocktails naar de Marokkaanse moskee in Enschede gooiden tot drie jaar cel onvoorwaardelijk geëist. Het OM vindt dat de aanslag een terroristisch oogmerk had.

(beeld rtv oost)

Angst

Tegen Danny H. (24), Marco H. (36), Ronald M. (35) en Jeroen B. (35) is vier jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, en een onderling contactverbod geëist. Tegen spijtoptant Raymond S. werd vier jaar waarvan twee voorwaardelijk gevorderd. Volgens de officier van justitie was de bedoeling van het vijftal een bevolkingsgroep angst aan te jagen en was er sprake van mede plegen van een voltooide brandstichting op een belangrijke plaats:

Het is het kloppende hart van een gemeenschap van mensen. Een daad richten tegen die verbindende factor van een gemeenschap, heeft een betekenis die veel verder gaat dan vandalisme. Een moskee is geen willekeurig bushokje dat na een avond stappen door een dronkenmansgroepje wordt vernield. Dat de moskee welbewust als doelwit werd uitgekozen, heeft betekenis. Een factor die daarbij komt, en het erger maakt, is het gebruik van een molotovcocktail. Dat brengt angst voort. En het teweeg brengen van vrees was ook precies de bedoeling, zo blijkt uit dit dossier. De verdachten in deze zaak vonden het wel tijd voor een signaal aan de overheid.

Rechts-extremisme’

De vijf kenden elkaar van de protestgroep Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG). Ze hadden rechts-extremistische sympathieën, verheerlijkten Adolf Hitler en de Ku Klux Klan. Ze hadden contacten met de rechts-extremistische Dutch Self Defence Army (DSDA). Danny H. zou als captain van een Twents chapter zijn aangemerkt. Ze kwamen in het geweer tegen de bouw van een asielzoekerscentrum tussen Enschede en Glanerbrug.

Raymond S. heeft als enige meegewerkt aan het onderzoek en heeft bekend. De vier anderen beriepen zich op hun zwijgrecht. Raymond S. heeft verklaard dat er bierflesjes met een brandbaar goedje uit een spuitbus richting het gebedshuis zijn gegooid.

Geïntimideerd

De vijf zitten opgesloten op verschillende terrorisme-afdelingen in Vught.

Volgens TC/Tubantia zei rechtbankpresidente Liesbeth Venekatte bij het begin van de tweede zittingsdag dat er ‘signalen’ waren dat verdachte en getuige Raymond S. werd geïntimideerd. Ze merkte op dat als zich dat in de zitting zou voordoen of in het cellencomplex van de Almelose rechtbank er zou worden ingegrepen. Eén of meer daders zouden dan uit de zittingszaal worden verwijderd.

De rechtbank wijst pas 28 oktober vonnis.