OM eist 12 jaar tegen overvaller SecurCash

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag 12 jaar cel geëist tegen Vincento P. (39) uit Charleroi (België). P is hoofdverdachte in de gewelddadige overval op geldtransportbedrijf SecurCash in Rotterdam, in april 2011. Daarbij werd bijna anderhalf miljoen euro buitgemaakt. (Beelden van de overval na de break.)

In de vroege ochtend van 4 april 2011 bliezen mannen met zware explosieven de nooddeur op van een vestiging van geldbedrijf SecurCash aan de Kiotoweg in Rotterdam. Vervolgens gingen zij, gewapend met automatische wapens en voorzien van kogelvrije vesten, het pand binnen. Daarbij werd geschoten en raakten twee security medewerkers ernstig gewond. Een van de beveiligers kreeg een kogel in zijn rug. Die zit op zo’n riskante plek dat artsen het te risicovol vinden om de man te opereren.

Charleroi

Het spoor naar de daders leidde via telecomgegevens en de kentekens van de vluchtauto’s naar het Belgische Charleroi, niet ver van de woning van Vincento P. De Belg werd daar in november 2013 opgepakt. Hij is de enige van de bende die voor de Rotterdamse zaak is aangehouden. Justitie vermoedt dat de overval door vijf mannen werd gepleegd. Rechercheurs denken dat een van hen inmiddels vast zit in Duitsland. Hij is daar veroordeeld voor een overval op een gelddepot bij Aken.

DNA

Het dna van deze in Duitsland gedetineerde man is aangetroffen op een elektriciteitsdraadje dat gebruikt is bij het opblazen van de deur van de Rotterdamse vestiging van SecurCash. Op diezelfde elektriciteitsdraad werd ook het dna van Vincento P. gevonden. P. ontkent iedere betrokkenheid. Zijn advocaat stelde al eerder dat hij dna-bewijs uitermate zwak vindt. Het zou volgens hem om een mengprofiel gaan en ook nog eens op een item dat gemakkelijk te transporteren valt. Het dna van P. zou dan ook heel goed op een andere manier, via bijvoorbeeld contactsporen, op het elektriciteitsdraadje terecht gekomen kunnen zijn.

Buit

Van de buit ontbreekt nog ieder spoor. De politie had na een tip huiszoeking gedaan bij de vader van Vincento P. in Italië, maar daar werd het geld niet gevonden.Hoewel de officier van justitie sprak van een professionele en nietsontziende overval, eiste hij niet de maximale straf van zestien jaar. Het OM houdt rekening met het feit dat de verdachte al sinds 2014 vast zit.

Hieronder de beelden van de overval: