OM eist opnieuw levenslang tegen moordbroers

De advocaat-generaal heeft voor het gerechtshof in Leeuwarden in hoger beroep tegen de broers Admilson (32, foto) en Marco R. (31) opnieuw levenslang geëist voor medeplegen van moord op het echtpaar Veenendaal uit Exloo op 25 juli 2013 en op Berend Smit op het Dwingelderveld op 4 november 2012.

Doodslag

De rechtbank in Assen veroordeelde Admilson tot een gevangenisstraf van 30 jaar en tbs met verpleging. De jongste broer Marco werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar. De rechtbank sprak beide broers vrij van moord op Berend Smit omdat geen sprake zou zijn van voorbedachte raad. De oudste broer werd veroordeeld voor doodslag met beroving van de man. De jongste broer werd veroordeeld voor diefstal met geweld met de dood tot gevolg.

Takken

De advocaat-generaal is van mening dat uit het dossier voldoende bewijs aanwezig is om te stellen dat beide verdachten ook ten aanzien van Berend Smit met voorbedachte raad handelden en er dus sprake is van moord:

In de visie van het OM hadden beiden Smit als slachtoffer uitgekozen omdat hij er rijk uit zag en een mooie auto had. Ze lagen vervolgens geruime tijd in een droge sloot verscholen achter de bosjes te wachten met een doorgeladen pistool. Toen Smit nietsvermoedend terugliep naar zijn auto, schoot de oudste verdachte drie kogels in de ledematen van het slachtoffer en werd hij beroofd van zijn spullen en werd hem om zijn pincode gevraagd. Om te voorkomen dat het slachtoffer zou overleven en hen zou kunnen aanwijzen als daders werd hij van nabij in zijn borst geschoten. Vervolgens is hij goed verstopt in een van tevoren uitgekozen deel van de greppel onder bladeren en takken die de broers daartoe in de omgeving van de bomen afgebroken hadden. Er was dus bij beiden sprake van een vooraf bedacht plan om te beroven, te moorden, te begraven en er met de buit vandoor te gaan.

Levenslang

De advocaat-generaal vindt dat levenslang de enige straf is die hier op zijn plaats is. ‘Zelfs na de moorden in Exloo zijn de verdachten doorgegaan met het beramen van nieuwe plannen.’

De rechtbank legde geen levenslang op wegens recente uitspraken van de Hoge Raad en het Europese Hof, dat vindt dat in Nederland een levenslang gestrafte vrijwel geen uitzicht heeft op herbeoordeling van het vonnis.

De advocaat-generaal vindt dat uit een brief van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie blijkt dat hij druk doende is een regeling te maken die op korte termijn voldoet aan de eisen die het Europees Hof heeft gesteld. Mocht het hof van oordeel zijn dat de voorstellen van de staatssecretaris met betrekking tot de tenuitvoerlegging van de levenslange gevangenisstraf nog niet concreet genoeg zijn en de formele regeling van de staatssecretaris te willen afwachten, dan is de subsidiaire eis van de advocaat-generaal uitstel te verkrijgen voor de re- en dupliek totdat die duidelijkheid er wel is.

Zie ook:

Geen levenslang voor moordbroers (UPDATE)