OM straft zwaarder dan de rechter

Als het Openbaar Ministerie vergrijpen zoals drugsbezit, diefstal en vandalisme afhandelt legt het zwaardere straffen op dan de rechter. Dat schrijft De Volkskrant.

Rechtsongelijkheid

In steeds meer gevallen bepaalt het OM zelf de strafmaat voor veelvoorkomende criminaliteit, waarbij het zwaardere richtlijnen gebruikt dan de rechter. ‘De strafmaat die het OM gebruikt, is eigenlijk bedoeld als strafeis in de rechtszaal in de wetenschap dat de rechter dat vaak nog afzwakt. Als het OM deze richtlijnen consequent gebruikt om zelf te straffen, ligt rechtsongelijkheid op de loer’, zegt Jan Crijns hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden tegen De Volkskrant.

ZSM

Het gaat hier om de zogeheten ZSM-werkwijze: Zo Snel, Slim, Selectief, Simpel, Samen en Samenlevingsgericht Mogelijk. Deze versnelde aanpak van het recht is in 2013 ingevoerd om te bezuinigen en om zaken te bespoedigen. Waar verdachten voorheen vaak maanden moesten wachten op een rechtszaak, beslist de officier van justitie tegenwoordig vaak al op de dag van aanhouding wat er met een zaak gebeurt. In veel gevallen legt de officier van justitie direct een boete of taakstraf op via een strafbeschikking.

Schuld

Als een verdachte op een strafbeschikking ingaat bekent hij schuld en krijgt hij direct een strafblad. Zo kregen in 2013 meer dan 20 duizend verdachten bij de eerste beoordeling een strafbeschikking. Officieel kunnen verdachten hiertegen in verzet gaan, maar dit gebeurt slechts in 14 procent van de gevallen, blijkt uit cijfers van het OM. Wanneer verdachten hun straf aanvechten leidt dat in de meeste gevallen tot een lagere straf, blijkt uit een rondgang langs advocaten, rechters en het OM.

Lees verder in De Volkskrant.