Toppoliticus St Maarten beschuldigd van afpersing

De leider van de Verenigde Volkspartij op Sint Maarten, Theo Heyliger (foto), wordt beschuldigd van afpersing. Heyliger was destijds bestuurder en had de haven in zijn portfolio. Hij wilde dat een bedrijf dat passagiers van de haven naar cruiseschepen vervoerd, 25 cent per passagier afdroeg en heeft daar meerdere twijfelachtige pogingen toe gedaan.

De afpersing staat beschreven in afschriften en rechtbankdocumenten die zijn ingezien door Caribisch Netwerk. In 2007 legde de havenautoriteit het bedrijf een beveiligingsheffing van 1 dollar per passagier op. De vervoerder stapte daarop naar de rechter maar verloor de zaak en werd veroordeeld tot een betaling van meer dan een half miljoen dollar aan achterstallige heffingen.

Contract met pen veranderd

Het bedrijf ging in hoger beroep en deed uit de doeken hoe de heffing zou zijn opgelegd. Volgens de advocaat ging het om afpersing: de eigenaar van het bedrijf tekende een overeenkomst in 2001; maar op dit contract waren met de hand veranderingen aangebracht. Zo stond er met de hand geschreven dat het bedrijf 25 cent per vervoerde passagier zou betalen.

Bedrijf op Britse Maagdeneilanden

Het was niet de enige poging van de politicus om de heffing uitbetaald te krijgen. De advocaat heeft ook een kopie van een concept-overeenkomst tussen de vervoerder en een onderneming die is gevestigd op de Britse Maagdeneilanden. Daarin staat dat de vervoerder nog eens 25 cent per passagier moest betalen vanwege ‘consultancy diensten’. Onduidelijk is om welke diensten het gaat. De vervoerder heeft dit contract niet ondertekend.

Heyliger zou persoonlijk het concept-contract aan de eigenaar van het vervoersbedrijf hebben overhandigd. De advocaat heeft videobeelden van deze ontmoeting. De eigenaar heeft daarop voorgesteld dat Heyliger een aantal motorsloepen koopt. Die zal het vervoersbedrijf dan in gebruik nemen en de opbrengsten afstaan.

Vervalste facturen

De politicus komt daarop met vervalste facturen waaruit zou blijken dat motorsloepen niet van het vervoersbedrijf waren, maar van een andere onderneming die aanspraak zou kunnen maken op de opbrengsten. Ook hier ging het vervoersbedrijf niet op in.

Het Openbaar Ministerie zegt in een reactie tegen Caribisch Netwerk dat Heyliger waarschijnlijk niet vervolgd zal worden. Daarvoor is een aanklacht nodig en die is niet ingediend. Heyliger heeft nog niet gereageerd op de beschuldiging.

Grootste partij

De partij van Heyliger is na de verkiezingen in augustus de grootste partij in het parlement. De politicus is al omstreden: hij zou bij verkiezingen in 2010 stemmen hebben gekocht. Er kwam een rechtszaak tegen vier kiezers die hun stem verkocht zouden hebben, maar het OM werd niet ontvankelijk verklaard omdat het niet ook Heyliger voor de rechter had gedaagd.

Heyliger is een kabinet aan het formeren. Zelf blijft Heyliger in het parlement; hij heeft zichzelf teruggetrokken als bewindspersoon en wordt dus geen premier.