Ongeorganiseerde bende brak in bij rijken

De officier van justitie noemde de Quote500-inbrekers 'een goed georganiseerde bende'. In een reconstructie en een portret van de groep jongeren uit de Spoorwijk in Den Haag door NRC Handelsblad blijkt het vooral een ongeorganiseerde bende. Dat blijkt onder meer uit opnames die de politie wist te maken in auto's terwijl de jongens op weg waren naar inbraken bij rijke Nederlanders uit de Quote500.

Op vrijdagavond 28 september 2012 rijden ze naar Bergen in Noord-Holland met een afluisterapparaatje onder de auto. Het gesprek van de verdachten gaat zo: 

,,Dat is hem, hè?"
,,Die heb een mooi stekje, die pik hoor."
,,Is kijken hoe dat ook alweer zat rondom."
Een uur later stappen de mannen uit.
,,Koevoet pakken?"
,,Achterin."
,,Schroevendraaiers ook hier jongens."

Ze vinden toevallig ene ladder in de tuin en zetten die tegen een raam maar in de villa klinkt gestommel als ze proberen naar binnen te gaan. Even later zijn we weer in de auto, na een vlucht door een slootje.

,,Kom rijden."
,,Het stinkt als de kanker hierzo. Sloot of iets."
Een van hen heeft een pijnlijk oog.
,,Ik denk dat ik tegen een tak aan ben gelopen".
,,Dan moet je gewoon effe niet wrijven enzo."
,,Nee, maar een tak heb me geprikt weet je. Zo'n harde, waar je kerststukjes mee maakt."

Zes jaar

De politie heeft dan genoeg bewijs. Vijf dagen later omsingelden driehonderd agenten midden in de nacht een paar straten in de Haagse volksbuurt Spoorwijk. Negentien mensen worden opgepakt. De inbrekers hebben een gemengde achtergrond: het is een mix van Marokkaanse, Surinaamse en autochtone jongens. De verdachten kregen celstraffen tot zes jaar, veel voor inbreken. De meesten zijn in hoger beroep gegaan.

Vader

In de uitgebreide reportage in de NRC schamperen buurtgenoten over de door justitie beschreven "organisatie". Iedereen hier rolt er hier gewoon in, is hun mening. Ze doen alles samen, voetballen op straat, naar school, kattenkwaad en inbreken. Van de jongens die in de problemen raken is huidskleur niet de gemeenschappelijke factor. Wel de afwezigheid van vader thuis. Moeder bleef meestal achter met een inkomen in de bijstand.