Online drugsmarkt opgerold

De online marktplaats Alphabay, waar op grote schaal drugs werd verhandeld, is van het internet gehaald. De Amerikaanse, Canadese en Thaise politie hebben daarbij samengewerkt. Behalve drugs werden er ook wapens en vervalste paspoorten aangeboden.

Alphabay maakte deel uit van het zogenaamde ‘dark web’, een ondergronds deel van het internet waar alleen met een speciale webbrowser toegang toe kan worden verkregen.

Bitcoins

De goederen die er werden aangeboden moesten met bitcoins (anoniem geld) worden betaald. Op een gemiddelde dag werd er voor zo’n 700.000 dollar aan spullen verhandeld. De site is vorige week donderdag uit de lucht gehaald. Het vermoeden was aanvankelijk dat de site beheerder er met het geld vandoor was gegaan, maar nu blijkt het te gaan om een grote internationale politie-actie.

Silk Road

De Wall Street Journal meldt dat de Amerikaanse, Canadese en Thaise politie hebben samengewerkt om Alphabay te ontmantelen. Op hetzelfde moment werd er huiszoeking gedaan in verschillende landen. In Thailand werd de 26-jarige Canadees Alexandre Cazes opgepakt. Volgens de politie is hij een van de beheerders van de site. Er werd 10 miljoen dollar aan bitcoins en een Lamborghini bij hem in beslag genomen. Verschillende media melden dat hij zelfmoord in zijn Thaise cel zou hebben gepleegd.

In 2015 werd de vergelijkbare marktplaats Silk Road offline gehaald door de politie. De oprichter had ruim 8 miljoen dollar in bitcoins op zijn laptop staan.

Zie ook:

8 jaar voor beheerder van Silk Road 2

Oprichter Silk Road in hoger beroep

Agent pikte € 7,3 ton aan bitcoins in Silk Road-zaak

Oprichter Silk Road krijgt levenslang