‘Meer online drugsverkoop dan in coffeeshops’

Nederlandse drugshandelaren verkopen jaarlijks voor zo’n 30 miljoen euro aan drugs via zwarte online marktplaatsen als Silk Road. Dat schrijft de Volkskrant vandaag op basis van eigen onderzoek. De online verkoop van drugs levert een veelvoud op van de verkoop van drugs via de grootste klassieke coffeeshops.

De Volkskrant verzamelde anderhalve maand lang alle transacties op de vier grootste online drugsmarktplaatsen, namelijk Agora, Pandora, Silk Road 2 en Evolution. Op basis van deze informatie werd een jaaromzet berekend. Volgens de handelaren is de omzet tijdens de zomer hoger dan in de rest van het jaar; het bedrag is daarom met twintig procent verlaagd.

Jaaromzet van 12 miljoen

De grootste online handelaar in hasj en wiet zou een jaaromzet van zo’n 12 miljoen euro hebben. Dat is flink groter dan een grote klassieke coffeeshop; volgens onderzoeksbureau Intraval zetten die een paar miljoen per jaar om.

Op de zwarte marktplaatsen zijn 26 Nederlandse ‘webwinkels’ actief. De sites zijn alleen toegankelijk via het TOR-netwerk, dat internetverkeer anonimiseert, en betalingen vinden plaats via bitcoins, die moeilijk zijn na te trekken. De drugs wordt verzonden via de post of pakketdiensten.

Bulkprijzen

Het grootste deel van de leveringen van de Nederlandse handelaren zijn kleine hoeveelheden voor eigen gebruik. Maar de verkopers willen ook grotere hoeveelheden leveren. Een van de handelaren rekent speciale prijzen voor orders van meer dan vijfduizend pillen. Anderen ‘staan open voor onderhandelingen’ bij grote hoeveelheden.

Bij meer dan de helft van de Nederlandse verkopen ging het om transacties van meer dan één bitcoin, ongeveer 450 euro.

Leren van elke inbeslagname

In de afgelopen maanden werden internationaal veel online drugshandelaren opgepakt. Zo werd de marktplaats Silk Road opgerold na een undercoveractie. Daarbij werd ook een Nederlander opgepakt, die de grootste handelaar op het platform zou zijn. Ook werd een Nederlandse online marktplaats opgerold.

De handelaren waarmee de Volkskrant sprak, lijken daardoor voorzichtiger te werk te gaan. ‘Er zullen steeds meer pakketten in beslag worden genomen, maar van elk incident wordt geleerd’, vertelt een van de handelaren in de Volkskrant. De handelaren vertellen de krant ook dat er niet binnen Nederland wordt geleverd, om de pakkans te verlagen. Ook in de Verenigde Staten en Israël wordt vaak niet geleverd, omdat de controles daar strenger zijn.