‘Ontsnapte gevangene liep achter bouwvakkers aan’

Ali B., de gevangene die afgelopen week uit een instelling in Den Dolder ontsnapte, is ontsnapt door achter een groepje bouwvakkers aan te lopen. Dat melden ingewijden aan De Telegraaf. De medewerkers van de instelling zeggen dat zij pas anderhalve dag na de ontsnapping op de hoogte zijn gebracht.

Volgens een van de verplegers, die anoniem wil blijven, was bij het personeel niet duidelijk hoe gevaarlijk de man is. De politie tekende in het opsporingsbericht op dat B. vuurwapengevaarlijk kan zijn en erg agressief kan worden. Hij was in de instelling dan ook voor een anti-aggressietraining. De verpleger zegt daarover:

Als dat beter was geregistreerd [hoe gevaarlijk B. is, CS], was er sneller alarm geslagen. Ik had hem nu ook tegen kunnen komen. Er moet meer openheid komen, dat is bevorderlijk voor ieders welzijn. Het gaat er om hoe we zulke situaties in de toekomst kunnen voorkomen.

Ook buurtbewoners wisten van niks

Ook de buurtbewoners klagen dat zij niet sneller op de hoogte zijn gesteld. Ook raadsleden van de gemeente Zeist willen weten of de protocollen wel zijn opgevolgd. De kliniek wil niet reageren; een woordvoerder stelt alleen dat medewerkers die zorgen hebben zich bij de leiding moeten melden.

B.’s advocaat Peter Plasman zegt dat hij niet begrijpt waarom de ontsnapping zo groot naar buiten is gebracht. Volgens Plasman is B. in een inrichting met een ‘open karakter’ geplaatst, en zegt dat genoeg over de toestand van zijn cliënt. ‘Of er moeten dingen zijn gebeurd waarvan ik geen weet heb. Maar dan word je zeker niet in een open inrichting geplaatst. Bovendien is hij inmiddels ook weer snel van de Nationale Opsporingslijst gehaald. Dat zegt al genoeg.’

‘Opsporingsbericht was terecht’

Dat B. van de Nationale Opsporingslijst is gehaald, is overigens een administratieve fout. Het OM meldde Crimesite eerder dat een van de voorwaarden om op de Nationale Opsporingslijst te komen is dat er al eerder een normaal opsporingsbericht is geweest. Dat was bij Ali A. niet het geval, en daarom is hij weer van de Nationale Opsporingslijst gehaald. ‘Maar hij staat dus helemaal terecht nog met foto en naam en toenaam op politie.nl’, aldus een woordvoerder.

Ali B. is veroordeeld tot drie jaar celstraf omdat hij in 2013 werd gepakt met een auto vol wapens bij Arnhem. De politie vermoedt dat hij op weg was naar een juwelier in de stad, maar de auto zat vol met afluisterapparatuur en zenders waardoor hij en zijn twee handlangers tijdig van de weg konden worden gehaald. Hij zat daarom vast in de gevangenis in Zwolle maar verbleef tijdelijk in Den Dolder vanwege de anti-agressietraining.