Opgenomen kentekens 4 weken bewaren

Minister Opstelten van Justitie wil dat alle kentekens die de politie met camera’s automatisch vastlegt, vier weken worden bewaard om misdrijven op te sporen en voortvluchtige verdachten en veroordeelden aan te houden. Hij heeft een wetsvoorstel daarover naar de Tweede Kamer gestuurd. Het voorstel geldt ook voor de opslag van beelden van gemeentelijke toezichtcamera’s die overval in de openbare ruimte staan opgesteld.

De politie heeft op de snelwegen bij grote steden en ook in mobile eenheden de mogelijkheid om beelden te maken van alle passerende auto’s. Dat heet: automatic numberplate recognition of ANPR. Opstelten denkt dat vastleggen van kentekens de politie helpt om efficiënter en doelgerichter te werken in de opsporing.

De politie mag nu nog niet alle kentekens bewaren om er achteraf in te zoeken maar binnenkort dus wel, al de Tweede en Eerste Kamer ermee akkoord gaan. Nu mag de politie er alleen in zoeken voor de zogeheten uitvoerende politietaken, zoals controleren of iemand wordt gezocht om zijn straf uit te zitten of nog een geldboete moet voldoen. De op camerabeelden zichtbare kentekens worden direct vergeleken met een bestand van kentekens op naam van bekenden van de politie. Bij een “hit” op dan komt de politie in actie, “no hits” worden vernietigd.

Nieuw wordt dat de politie ook no hits mag opslaan en doorzoeken. De politie kan dan bijvoorbeeld onderzoeken of een kenteken dat bij een overval is gezien in het bestand voorkomt van auto’s die ergens zijn gepasseerd op een bepaald tijdstip.  

De opgeslagen gegevens mogen alleen worden gebruikt voor de opsporing van misdrijven waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan en de aanhouding van voortvluchtige verdachten of veroordeelden. 

Behalve het kenteken en de foto van het voertuig, worden er gegevens bewaard over de locatie, de datum en het tijdstip. De naam van de kentekenhouder mag niet worden opgeslagen. Die wordt wel bekend bij de politie wanneer relevante kentekengegevens zijn gevonden en navraag wordt gedaan bij het kentekenregister.

Met het oog op bescherming van de persoonlijke levenssfeer van burgers krijgen alleen bevoegde politieagenten toegang tot de opgeslagen kentekengegevens, belooft Opstelten.