Overvaller krijgt acht jaar cel

Het gerechtshof in Arnhem heeft een medeverdachte van Karim el M. (foto) – Boutahar A. uit Mijdrecht – veroordeeld tot acht jaar cel voor onder meer een overval op een geldloper en medeplichtigheid aan een poging tot een bankoverval.

Driebergen

Voor twee andere overvallen is A. vrijgesproken. De advocaat-generaal had 13 jaar gevangenisstraf tegen de 36-jarige A. geëist. De rechtbank legde eerder tien jaar cel op. A. behoorde met onder meer Karim el M. uit Amsterdam-West tot een groep die drie jaar geleden bankovervallen en plofkraken pleegde. In Amersfoort is op 19 december 2011 260.000 euro van een geldloper van Brinks geroofd. In Driebergen werd de Rabobank op 24 mei 2011 overvallen.

Dna

A. is nu veroordeeld voor de overval op een geldloper in Amersfoort en medeplichtig zijn aan de overval op de Rabobank in Driebergen. Zijn dna is aangetroffen op de kraaienpoten die zijn gebruikt. Eerder kreeg Karim el M. – die zou hebben geschoten bij die laatste overval – negen jaar cel van de rechtbank. Het beroep van El M. is aangehouden omdat het de advocaat van El M. de kamer van het hof heeft gewraakt.

Verklaring

De groep zou ook overvallen hebben gepleegd op 21 maart 2011 in Lelystad en Amsterdam op 4 oktober 2011. Het hof sluit niet uit dat leden vandezelfde groep de overval in Amsterdam hebben gepleegd maar de deelname van A. bij de Rabobank in Amsterdam is niet bewezen. Er is dna van A. gevonden bij de Rabobank. Maar verder is er geen bewijs tegen A. vindt het hof. Het hof denkt dat er een plausibele verklaring van de aanwezigheid van het dna is.

Kraaienpoten

Het hof vindt deelname of medeplichtigheid van A. aan de overval in Lelystad ook niet bewezen:

‘Niet blijkt immers of verdachte op de hoogte is geweest van de betreffende overval hetgeen ook niet uitsluitend kan worden afgeleid uit het aangetroffen DNA van verdachte op een kraaienpoot, een verplaatsbaar object, in combinatie met de internetgeschiedenis op de computer van verdachte waaruit volgt dat verdachte vroeg in de ochtend na de overval heeft gezocht op ‘laatste nieuws Lelystad’ en de overige door het openbaar ministerie gepresenteerde feiten en omstandigheden. Dat verdachte een onaannemelijke verklaring heeft gegeven voor zijn DNA op de kraaienpoten, maakt dat niet anders.’

CIE

A. moet 260.000 euro aan schadevergoeding betalen aan Brinks. Het geld dat verdween bij de overval in Amersfoort is nooit boven water gehaald. Opvallend is dat A. ten tijde van de overvallen contacten onderhield met runners van de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) in Amsterdam. Zo zegt hij kraaienpoten te hebben laten zien aan de runners, die zouden zijn gebruikt bij de overval in Driebergen. Daarom zou zijn dna op die kraaienpoten aanwezig zijn geweest. Hij ontkende aan die overval te hebben deelgenomen, die overigens mislukte. Karim el M. en A. ontkwamen na een woeste achtervolging. Lees meer in het arrest.